Sari la conținut

Faza zilei: Topul celor mai celebre farse de 1 aprilie


Ziua de 1 aprilie e cunoscută şi sub denumirea de Ziua păcălelilor. Tradiţia farselor şi-ar avea originea în istorie, în anul 1564, când regele Carol al IX-lea al Franţei ar fi mutat serbarea Anului Nou de pe data de 1 aprilie pe 1 ianuarie. Întrucât de 1 aprilie, dată ce corespundea Noului An, se împărţeau cadouri, s-a decis perpetuarea obiceiului şi după 1564, dar sub forma unor farse şi glume.

Potrivit obiceiului, aceasta este ziua în care putem face glume şi ne putem păcăli cunoscuţii fără ca aceştia să se supere. Potrivit tradiţiei, păcălelile trebuie făcute până la ora prânzului. Dacă alegeţi să faceţi o farsă cuiva după acest moment al zilei, riscaţi să aveţi ghinion.

Cea mai veche păcăleală datează din 1915 când un pilot francez de pe frontul primului Război Mondial a survolat tabăra germană şi a aruncat o încărcătură ce părea a fi o bombă. Soldaţii germani au fugit speriaţi în toate părţile, însă, după ce au constatat că nu se produce nicio explozie, s-au apropiat discret de "bomba" care, de fapt, era o minge de fotbal însoţită de mesajul "Păcăleală de 1 Aprilie!".

Recolta de spaghetti

În anul 1957, postul de televiziune BBC a anunţat că fermierii elveţieni se bucură de o recoltă record de spaghetti datorită iernii blânde şi a unor copaci speciali. Anunţul a fost însoţit de poze cu oameni care culegeau spaghetti din respectivii copaci. Mulţi oameni au sunat mai apoi pentru a se interesa cum îşi pot cumpăra copaci de spaghetti.


Farsa astronomică

În 1976, astronomul britanic Patrick Moore a anunţat la radio că, la ora 9:47, în dimineaţa zilei de 1 Aprilie, planeta Pluto va ajunge în spatele lui Jupiter diminuând forţa gravitaţională a Pământului. El a mai spus că persoanele care vor sări la acea ora vor experimenta o senzaţie de plutire, putând sta mai mult timp în aer. Drept urmare, postul de radio a primit numeroase apeluri de la oameni care au susţinut că au plutit prin casă.

Curăţenie pe internet

În 1997 a fost răspândit un e-mail care avertiza utilizatorii că internetul va fi închis pentru 24 de ore, de pe 31 martie până pe 2 aprilie, pentru a fi curăţat. Se explica şi motivul: de-a lungul timpului s-au acumulat foarte multe adrese inactive care trebuiau şterse. Internauţii erau sfătuiti să deconecteze toate computerele de la internet.

Hamburgerul pentru stângaci

Burger King a anunţat în 1998 că va lansa în SUA hamburgerul pentru persoanele stângace. Reţeta acestui preparat era neschimbată - aceeaşi ca în cazul hamburgerului clasic, însă ingredientele se roteau la 180 de grade, făcând astfel sandvişul potrivit pentru persoanele care mănâncă cu mâna stânga. După ce au auzit anunţul, restaurantul de tip fast food a primit multe solicitări de la clienţi care doreau să încerce hamburgerul pentru stângaci.

Pinguinii zburători

În 2008, BBC anunţa că o echipă de filmare aflată în Antarctica a reuşit să filmeze un grup de pinguini care zburau. Postul de televiziune a prezentat chiar şi o înregistrare care a devenit rapid căutată. Reporterul a declarat că pinguinii zburători se îndreptau înspre America de Sud pentru a evita frigul din Antarctica.

Comentarii

Ultimă oră