Sari la conținut

Farmacişti păgubiţi cu 130 de milioane de euro

535 de milioane de lei, adică 130 de milioane de euro este datoria nerecunoscută de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) către farmacii pentru decontarea reţetelor oncologice şi de diabet pe anul trecut.

Deşi s-a plătit TVA şi impozit pe ele, facturile stau în sertarele farmaciilor pentru că nu au fost preluate de casele de asigurări. Motivul: fondurile pentru ele s-au epuizat din iulie 2010 şi nu au fost suplimentate.
Au salvat bolnavii pe datorie. Medicamentele, foarte scumpe, mai ales cele pentru oncologie, au fost eliberate gratuit bolnavilor, dar pe spezele farmaciştilor.  „Reţetele pe oncologie şi diabet din intervalul iulie – decembrie 2010 nu au fost înregistrate în sistem, ceea ce înseamnă că este posibil să nu se plătească niciodată. 130 de milioane de euro este paguba pe care ne-a făcut-o Casa, iar farmaciile continuă să elibereze reţetele. Vă daţi seama ce ar fi ieşit dacă nu am fi eliberat reţetele din decembrie”, a declarat vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, Clara Popescu. Mai grav este că situaţia se repetă. Preşedintele Colegiului Farmaciştilor Braşov, Maria Botezatu, spune că, din nou, nu se mai primesc reţetele pentru diabet, fiindcă fondul pe tot anul 2011 s-a terminat din 25 mai, dar Casa de Asigurări de Sănătate a transmis informaţia în 27 mai.
10 luni de întârziere. Restul reţetelor compensate sunt decontate de casele de asigurări cu mari întârzieri, după 330 de zile, faţă de termenul prevăzut în contract de 210 zile. Reprezentanţii farmaciştilor au solicitat de nenumărate ori caselor judeţene să preia facturile. Au mers chiar şi la întrevederi la CNAS şi la Ministerul Sănătăţii, dar şi la cel al Finanţelor, însă nimic nu s-a întâmplat. „Am fost plimbaţi ca nişte mărgele într-o cutie: de la CNAS la MS şi de la MS la Ministerul de Finanţe. La acesta din urmă, secretarul de stat Gherghina a aflat despre arieratele înregistrate şi a recunoscut că facturile au intrat în circuitul financiar al ţării şi că trebuie rezolvate. Din păcate, nici până în momentul de faţă, ele nu au fost recunoscute”, a mai adăugat farm. Clara Popescu.
Îşi caută dreptatea la UE. Farmaciştii au decis să sesizeze Parlamentul European şi Comisia Europeană pentru nerespectarea tratatelor europene şi a normelor din contract. Până în anul 2013, o directivă europeană obligă autorităţile româneşti să facă plăţile către farmacii la 60 de zile, nu la 210 zile.

Comentarii

Ultimă oră