Sari la conținut

Fără liste de aşteptare pentru bolnavii de cancer

fara-liste-de-asteptare-pentru-bolnavii-de-cancer

Şeful CNAS, Cristian Buşoi: „Până la sfârşitul anului desfiinţăm lista de aşteptare pentru bolnavii de cancer”

Încă nu este foarte clar dacă Ministerul Sănătăţii va finanţa dezvoltarea secţiilor de oncologie din ţară. Situaţia de la Braşov nu este unică în ţară, a declarat şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) Cristian Buşoi.
De aceea, până la sfârşitul anului se va lua o decizie pentru reglementarea acestei situaţii, mai ales că sunt mulţi bolnavi de cancer care au nevoie urgenţă de radioterapie.
„Există iniţiative private importante, aşa cum este şi în judeţul Braşov, dar care nu sunt finanţate pentru că nu avem în acest moment baza legală, astfel încât să nu mai ceară şi coplata diferenţa de la pacienţii care au nevoie de radioterapie. Există în acest moment mai multe discuţii la nivelul cel mai înalt, fie se va face o investiţie masivă în aparate de radioterapie pentru sistemul public, şi atunci evident vom putea trata un număr foarte mare de bolnavi în sistemul public, fie, dacă aceste posibilităţi financiare nu există, banii puţini pe care îi avem putem să suplimentăm şi sistemul public şi sistemul privat şi atunci pacienţii nu vor mai trebui să plătească o coplata atât de consistentă, aşa cum se întâmplă în acest moment”, a declarat Cristian Buşoi.
De 15 milioane de lei este nevoie pentru cei peste 1.200 de bolnavi de cancer aflaţi încă pe lista de aşteptare pentru a obţine un tratament adecvat.  „Am indicii foarte temeinice că în acest an vom elimina lista de aşteptate la oncologie la tratamentele care se aprobă la nivelul CNAS. Deja la sfârşitul anului trecut s-au mai introdus mai bine de o mie de pacienţi în plus. Astăzi sunt în tratament în jur de 5.000 de pacienţi numărul fluctuează în funcţie de când e şedinţa de apobare mai sunt 1.200 pe lista de aşteptare, până la sfârşitul anului ar trebui să desfiinţăm lista de aşteptare”, a mai spus Cristian Buşoi. Alte obiectivele prioritare mai sunt taxa clawback şi registrul oncologic electronic.

Comentarii

Ultimă oră