Sari la conținut
fara-lacat-pe-curtea-scolii-la-brasov

„Fără lacăt pe curtea școlii!”, așa se numește campania inițiată de Asociația Reactiv Brașov, pentru strângerea de semnături care să determine o Hotărâre de Consiliu Local pentru a permite accesul copiilor în curtea școlii chiar și în afara orelor de curs.

„Jocurile copilăriei noastre se împărțeau, odată, între stradă și curtea școlii. Acum, aglomerația urbană ne-a alungat copiii din stradă, iar conducătorii orașului au decis să le interzică și accesul în curtea școlii. În vacanța de vară nu au unde să se joace, să facă sport. Doar pe bani. Asta trebuie să se schimbe!”, sunt argumentele reprezentanților Asociației Reactiv Brașov.

„Copiilor noştri le este interzis accesul în curţile şcolilor după cursuri sau în vacanţe. Ei nu au acum unde să practice sportul deşi terenurile şcolilor oferă suficient spaţiu pentru asta”, susţin iniţiatorii campaniei. Ei spun că în prezent, la multe şcoli au fost amenajate terenuri acoperite, unde accesul este permis doar contra cost.

Demararea acestei campanii a avut loc, așa cum s-a întâmplat cu multe acțiuni de interes public în ultima vreme, pe Facebook. Pentru ca mesajul să aibă un impact mai mare, a fost creat chiar și un clip.

Campania „Fără lacăt pe curtea şcolii!” are drept scop strângere de semnături ale brașovenilor prin care aceștia solicită ca terenurile de sport ale şcolilor să nu mai fie închise după terminarea programului unităţilor.


    În prezent, în Braşov, una dintre puţinele unităţi de învăţământ din oraş în care mai este permis accesul liber pe terenurile de sport este Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”. De asemenea, este „deschis” şi terenul de atletism de la Liceul cu Program Sportiv, dar acesta nu este amenajat pentru pacticarea sporturilor de echipă. Tinerii mai pot juca baschet pe terenurile de sub Tâmpa, în Parcul Central sau fotbal pe câteva terenuri amenajate în cartiere. Însă restul terenurilor de sport din curțile școlilor stau închise după terminarea cursurilor.

În Brașov există 40.000 de elevi, din 40 de unități școlare, cu tot atâtea lacăte, cu garduri, ca niște fortărețe. În aceste condiții, copiii stau de cele mai multe ori la marginea drumului sau în parcuri, jucându-se doar în lumea virtuală, o imagine care a ajuns, din păcate, banală, dar este înfricoșătoare ca perspectivă în dezvoltare. Sunt cartiere întregi fără terenuri de sport accesibile. Doar pe bani. „De ce doar pe bani?”, se întreabă retoric inițiatorii campaniei, care pot fi contactați pe pagina de facebook pentru susținerea cauzei.

„Anul, 2017. Într-o țară din UE, unde populația #rezistă tot mai greu, unde părinții au renunțat să lupte petru drepturile lor, ei totuși încă mai speră că pot schimba ceva, pentru copiii lor”, se arată în petiția pe care o pot semna brașovenii.

Comentarii

Ultimă oră