Sari la conținut

Expoziție la Muzeul Memorial Casa „Ștefan Baciu”

expozitie-la-muzeul-memorial-casa-stefan-baciu-

„CULORILE VIEȚII – Mira Simian Baciu”, expoziție cu tablouri din colecția Bibliotecii Academiei Române, la Muzeul Memorial Casa „Ștefan Baciu”!

Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov îi invită pe toți cei interesați, miercuri, 27 noiembrie 2019, de la ora 17.00, la Muzeul Memorial Casa „Ștefan Baciu” din str. Dr. Gheorghe Baiulescu nr. 9, la vernisajul expoziției „CULORILE VIEȚII – Mira Simian Baciu”, cu tablouri din colecția Bibliotecii Academiei Române.

Mira Simian Baciu – fiică a avocatului Dinu Simian din Râmnicu Vâlcea, s-a căsătorit cu poetul Ștefan Baciu în 1945 devenindu-i sfetnic, colaborator, susținător, prieten și companion devotat și dedicat. Pentru soțul ei, Mira a rămas toată viața un om ca nimeni altul, un spirit idealist și clarvăzător, înzestrat cu mare energie creatoare dar și multă empatie și înțelepciune.

  În ultimul ei an de viață, 1977, pentru a-și alina suferința unei boli devastatoare, Mira a început să picteze „amintirile” locurilor dragi străbătute împreună cu soțul ei, Ștefan: Peisaj (Insula Oahu, Hawaii), Teresopolis (Brazilia), Peisaj cu Biserică (Grecia), Portret de fată (Honolulu, Hawaii), Vitraliu I (Chartres, Franța) Frunze de palmier (Insula Oahu, Hawaii), Crater vulcan (Insula Oahu, Hawaii), Scenă din port (Grecia), Ploaie de foc (Honolulu, Hawaii).


     Acestea sunt doar câteva dintre titlurile lucrărilor cuprinse în această expoziție, realizată în acuarelă plină de culori, calde, pastelate, inundate de lumină, impregnate de o puternică prezență feminină diafană și discretă, așa cum a fost însăși viața Mirei alături de cel pe care l-a iubit necondiționat, poetul și soțul, Ștefan Baciu (1918-1993).

Expoziția va rămâne deschisă pentru public până în 20 martie 2020.

Comentarii

Ultimă oră