Sari la conținut

Expoziție inedită în holul Facultăţii de Ingineria Lemnului

expozitie-inedita-in-holul-facultatii-de-ingineria-lemnului

Un alt fel de mărţişoare, pot fi văzute la startul primăverii, în luna martie, la Facultatea de Ingineria Lemnului!

   Bucăţi de lemn care, în urmă cu câţiva ani, se îndreptau în mod aproape sigur către foc formează o inedită expoziţie în holul Facultăţii de Ingineria Lemnului.


     Este vorba despre expoziția „Mărţişoare restaurate”, organizată cu prilejul zilei Universităţii Transilvania, stabilită la 1 martie.


     Expoziţia, propusă, pentru al 5-lea an consecutiv, de Departamentul Prelucrarea Lemnului şi Deignul Produselor din Lemn, cuprinde bucăţi de lemn traforat cu elemente florale, îmbodobite cu fir de mărţişor. Toate acestea au fost lucrate pe parcursul unei săptămâni, în cadrul unui atelier de primăvară, de către 10 voluntari – studenţi în anul I la Facultatea de Ingineria Lemnului, coordonaţi de trei profesori.


   „Este un mărţişor inedit, oferit comunităţii academice braşovene şi nu numai, sunt elemente de lemn vechi, recuperate din construcţii vechi", a spus prof.univ. Maria Cristina Timar, unul dintre profesorii coordonatori ai atelierului.

Lemnul a fost adus, în anii anteriori, din zona Ploieştiului, de la clădiri ce urmau să fie demolate. Acum a primit o nouă viaţă, prin conservare şi restaurare.


   „Pentru noi sunt importante pentru că pot fi exerciţii foarte bune pentru implementarea tehnicilor de conservare şi restaurare. Chiar dacă nu vor mai ajunge într-o casă, ele, conservate, restaurate, păstrate aici, reprezintă o bază documentară pentru viitor”, a mai subliniat profesorul universitar.


     Și chiar dacă pare totul foarte uşor, când vezi rezultatul final, nu este chiar aşa. Asta pentru că fiecare bucată de lemn ce urmează să fie restaurant are specificul lui şi treaba studenţilor este să observe materialul, apoi să-l trateze, în funcţie de particularităţi, pentru a opri degradarea lui. După care, lemnul este consolidate cu răşini speciale, apoi, la suprafaţă este aplicată o ceară sau un ulei special.

   Expoziţia poate fi vizitată până la sfârşitul lunii martie, în corpul L al Universităţii Transilvania, pe Colină. În acelaşi cadru expoziţional, vizitatorii mai pot vedea şi alte obiecte, restaurate de studenţi în alţi ani, ca temă la finalizarea studiilor.


    Facultatea de Ingineria Lemnului este singura din ţară care pregăteşte specialişti în domeniul prelucrării lemnului.

Comentarii

Ultimă oră