Sari la conținut

Expoziţie inedită: „De la căruţă la zborul cu motor”

expozitie-inedita-de-la-caruta-la-zborul-cu-motor

Velocipedul – străbunicul bicicletei de astăzi este un element de referinţă în cadrul unei expoziţii inedite de la Muzeul de Istorie.  „De la căruţă la zborul cu motor” reprezintă o poveste în imagini şi obiecte de colecţie recomandată de noul director al muzeului, istoricul Nicolae Pepene.

Tematica expoziţiei a respectat specificitatea spaţiului braşovean şi publicul are prilejul să vadă velocipedul, care a circulat pe străzile Braşovului în ultimul deceniu al secolului al XIX-lea, macheta locomotivei „Călugăreni” care a făcut prima cursă pe o cale ferată din România, în octombrie 1869, între Bucureşti şi Giurgiu, macheta avionului fabricat la I.A.R. în anii 30, macheta elicopterului „Puma”, fabricat la I.C.A. Ghimbav în anul 1975 sau macheta primului tractor românesc – „I.A.R. 22”, ieşit de pe banda de montaj la 26 decembrie 1946.
Expoziţia a fost realizată şi cu ajutorul colecţionarilor din Braşov. „Am început cu nişte ceasuri vechi de ţară cu pendul. De acolo am căpătat iubirea faţă de mecanismele de ceasuri vechi”, a mărturisit Boer Zoltan, colecţionar.
„Expoziţia începe odată cu istoria Braşovului, în secolul XIII, la 1235. Atunci avem cea mai veche atestare documentară despre oraşul nostru, de aceea expoziţia porneşte cu prezentarea căruţei, vehiculul de transport pe acea vreme. Saşii au venit aici şi cu căruţa” a declarat Cristina Tănase, muzeograf la Muzeul de istorie. „În expoziţie, vizitatorii au ocazia să vadă strămoşul bicicletei la Braşov, şi anume velocipedul. Puţine muzee din Europa se mai pot lăuda cu astfel de piese. Eu cred că demonstrăm încă o dată că avem un patrimoniu cultural la Braşov extraordinar şi nu trebuie decât să ne facem timp să-l admirăm” a precizat ­Nicolae Pepene, directorul Muzeului de istorie.

"În primul rând am venit să-l instalăm pe noul director al Muzeului de Istorie, pe Nicolae Pepene. Un om tânăr, un manager foarte bun, un om care va face lucruri minunate pentru cultura braşoveană. În al doilea rând, doresc să-i mulţumesc fostului director, Radu Ştefănescu, care a ieşit la pensie, pentru activitatea pe care a depus-o multe decenii în această instituţie" a precizat Aristotel Căncescu, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov.  Expoziţia poate fi vizionată în perioada aprilie – mai la Muzeul Judeţean de Istorie Braşov din Piaţa Sfatului.

Muzeul Judeţean de Istorie Braşov a realizat acest proiect cultural în colaborare cu Muzeul Judeţean Argeş, Muzeul de Artă Braşov, Direcţia Judeţeană Braşov a Arhivelor Naţionale şi colecţionarii Gabriela Polak, Anca Maria Zamfir, Vasile Aldea, Cornel Balate, Tiberiu Blaga, Florian Brânzea, Cristian Bratu, Zoltan Boer, Dorel Coconaşu, Radu Hanke, Gheorghe Olaru, Gheorghe Radu, Călin Râpea, Kumria Rafail Roşu, Gheorghe Sorea, Ovidiu Taloş – „Oraşul memorabil”.

Comentarii

Ultimă oră