Sari la conținut

Expoziție la Bastionul Țesătorilor, cu lucrări moderne realizate la războiul de țesut

expozitie-cu-lucrari-moderne-realizate-la-razboiul-de-tesut

  Bastionul Țesătorilor din Brașov va găzdui o expoziţie inedită cu lucrări realizate la războiul de ţesut , create de artiste contemporane împreună cu artizane din zona Branului.

Spațiul de expunere, Bastionul Țesătorilor din Brașov, nu a fost ales întâmplător, fiind de fapt locul care a găzduit cu două secole în urmă ateliere școlare pentru pregătirea lucrătorilor războaielor de țesut moderne. Proiectul actual se numeşte „Războaie în Bastionul Ţesătorilor – rezidențe artistice”.

Proiectul a presupus colaborări artistice de documentare și de lucru a unor artiști contemporani cu artizani locali, pentru studierea și reinterpretarea unui element de patrimoniu imaterial - țesutul la război.

Expoziția care prezintă creațiile echipelor „artistă-artizană” va fi vernisată astăzi, 24 august 2017, la ora 17.00, la Bastionul Țesătorilor din Brașov. Această colecție inedită va fi găzduită apoi din 4 octombrie de Muzeul Național al Țăranului Român.

În cadrul poiectului, cinci artiste au lucrat cu patru artizane din Moieciu de Sus, în cadrul a două rezidențe (documentare și lucrul propriu-zis) la Brașov și Bran. Lucrările pot fi văzute în expoziția de la Bastionul Țesătorilor din Brașov, până pe 1 octombrie 2017, de marți până duminică, între orele 10.00-18.00.

Creatorii își vor prezenta lucrările, iar vizitatorii vor fi provocaţi să afle din ce sunt confecţionate textilele care pot fi văzute la vernisaj: fibre animale (lână, specifică zonei Branului, păr de capră) sau fibre vegetale (cânepă, in, bumbac, mătase vegetală, borangic).

   Expoziţia va pune în valoare atât elementele de patrimoniu care au fost folosite ca sursă de inspiraţie cât şi lucrările de artă contemporană realizate utilizând tehnica ţesutului la război.

Otilia Boeru, Claudia Pascu, Iulia Toma, duo Claudia Muşat şi Viorica Slădescu sunt artistele care au lucrat alături de artizane autentice din zona Branului. Manageri de proiect sunt Ioana Şchiopu şi Nicolae Pepene, director al Muzeului Judeţean de Istorie Braşov. Coordonatoarea inițiativei este Dorina Horătău, iar curator al expoziţiei Cosmin Năsui.

Vernisajul de joi va prilejui și un moment muzical susținut la nai de artista Giorgia Gulea.


    „Bastionul Țesătorilor din Brașov, locul unde în Evul Mediu se întâlneau țesătorii Brașovului, meșteșugari celebri în Europa și Orient, a devenit, la aproape 600 de ani de la construire, spațiul în care istoria și tradiția meșteșugărească se întâlnesc cu cea mai spectaculoasă formă de exprimare artistică a prezentului, arta contemporană: artiste contemporane și artizane din zona Branului au lucrat împreună creând lucrări de artă la războiul de țesut. 3 artiste și un duo de artiste au lucrat cu 4 artizane din Moieciu de Sus, în cadrul a două rezidențe (documentare și lucrul propriu-zis) la Brașov și Bran“, au precizat organizatorii evenimentului, Muzeul Județean de Istorie Brașov și Asociația Forums.

Comentarii

Ultimă oră