Sari la conținut

Expoziţie cu fotografii care înfăţişează tătici care au grjă de copii

expozitie-cu-fotografii-care-infatiseaza-tatici-care-au-grja-de-copii

Expoziţia „Swedish Dads” prezintă un nou trend al lumii de azi.

„Swedish Dads” este o expoziţie semnată de fotograful suedez Johan Bävman. Atunci când acesta a devenit tată, a realizat că există o lipsă de exemple masculine care să reprezinte un model de părinte. Acest lucru l-a determinat să creeze un album foto, care prezintă bărbaţi aflaţi în concediu paternal, alături de copiii lor.

Albumul a condus la realizarea unei expoziţii de fotografie, adusă în premieră la Braşov, în Hof Cafe.

Cele 25 de fotografii prezintă modul în care taţii suedezi percep rolul bărbatului modern, dar şi experienţa lor în creşterea şi educarea copilului, provocări care pot fi văzute dincolo de imaginea prinsă de aparatul foto. Fiecare tată, de altfel, a prezentat pe scurt experienţa sa, care poate fi citită sub fiecare fotografie.

„Sunt 25 de fotografii din rândul a ceea ce se întâmplă într-o casă cu copii mici, cred că oamenii se vor regăsi, vor găsi legături cu aceste fotografii. Devine un trend, aş putea spune. În Suedia, taţii care stau în concediu sunt numiţi «latte papa» – „taţi care stau la cafele latte”, pentru că ies în oraş împreună cu mai mulţi taţi şi stau la cafenele, taţii cu copiii lor. Devine cool să fii tată implicat”, a explicat Mihai Leontescu, coordonator de proiecte şi comunicare la Ambasada Suediei la Bucureşti.

Expoziţia „Swedish Dads” este un proiect comun între Institutul Suedez, Ambasada Suediei la Bucureşti împreună Centrul FILIA şi Hof Cafe.

În Suedia, concediul de creştere a copilului însumează 480 de zile, din care trei luni neapărat sunt luate de cel de-al doilea părinte.

Mihai Leontescu, a explicat că pe aceşti taţi experienţa de a sta cu copii lor i-a ajutat foarte mult să-şi înţeleagă mai bine partenerele şi că s-a închegat mai mult familia, tăticii înţelegând mai bine care sunt şi responsabilităţile lor.

„Ştim că, la nivel european, România stă un pic mai prost din acest punct de vedere, al egalităţii de gen. Cel puţin cu două ore mai mult în fiecare zi se implică femeile în activităţile de zi, activităţi care nu se termină niciodată, inclusiv în creşterea copiilor. Noi credem că un parteneriat - implicarea echilibrată a taţilor şi mamelor în creşterea copiilor - ar contribui mai mult la o societate care respectă mai mult atât femeile, cât şi bărbaţii”, a explicat Andreea Bragă , director executiv Centrul FILIA.

„Tații știu. Tații pot. Tații fac. Te vei topi de drăgălășenie!”

Expoziţia are loc la Hof Cafe (Piața Sfatului nr. 14) şi poate fi vizitată până în 27 februarie 2017, iar intrarea este liberă.

https://goo.gl/maps/Bet47be5LvJ2

Comentarii

Ultimă oră