Sari la conținut

Expoziția „Simboluri și motive cusute pe iile și cămășile din SE Transilvaniei”

expozitia-simboluri-si-motive-cusute-pe-iile-si-camasile-din-se-transilvaniei

Odată cu inaugurarea proiectul cultural „Muzeul din Casa Junilor”, are loc vernisarea primei expoziții tematice.

La Casa Junilor, în perioada 4 - 26 august 2017 este găzduită expoziția „Simboluri și motive cusute pe iile și cămășile din SE Transilvaniei”.

Vor fi expuse 20 de cusături cu simboluri preluate de pe costume vechi românești, inclusiv de pe cămăși de juni, motive culese de membrele comunității „Motive tradiționale din Țara Bârsei și Împrejurimi” din diferite colectii muzeale sau particulare.

Modelele de cusături au fost culese și desenate în format digital de Melinda Puskas și Antonela Cristina Lungu (Comunitatea „Motive Tradiționale din Țara Bârsei și Împrejurimi”), iar apoi cusute de membrele acestei comunități, ale grupului „Șezătoare la Brașov” și de către alte doamne pasionate de arta cusăturilor tradiționale: Melinda Puskas mama, Vasilica Crișan, Anna Pană, Aurelia Grozea, Elena Dănilă, Rafila Săracu, Maria Szabo, Melinda Puskas fiica, Iulia Ruginosu, Viviana Costan-Moiseanu, Gabriela Radeș și Antonela Lungu.

„Motive Tradiționale din Țara Bârsei și Împrejurimi”, este o comunitate care își dorește să aducă un aport la transmiterea și păstrarea în timp a motivelor tradiționale românești, săsești și ungurești din zona în care trăim. Eforturile echipei se concentreaza asupra culegerii de motive tradiționale rare, transferul acestora în format digital și în organizarea de evenimente prin care aceste motive sunt restituite comunității.

Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 4 august 2017, la ora 18.00, la Casa Junilor.

Expoziția va putea fi vizitată la Casa Junilor ( Sediul Uniunii Junilor din Scheii Brașovului și Brașovul Vechi), pe str. Prundului nr. 1, Brașov, de luni până vineri, între orele 15.00 - 20.00. Intrarea este gratuită.

................................................................................................................

Uniunea Junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovul Vechi derulează timp de patru luni proiectul cultural „Muzeul din Casa Junilor”, ce are ca scop realizarea unor acțiuni culturale și activităţi muzeale pentru punerea în valoare a patrimoniului cultural mobil din Ţara Bârsei.

Comentarii

Ultimă oră