Sari la conținut

EXCLUSIV: Un kilogram de aur confiscat de DIICOT Braşov

exclusiv-un-kilogram-de-aur-confiscat-de-diicot-brasov

Un kilogram de aur a fost confiscat de procurorii DIICOT din Braşov în dosarul penal în care 91 de persoane sunt anchetate acum, în judeţul Alba. Unul dintre suspecţi a fost prins în flagrant de anchetatorii braşoveni, în Predeal, în luna iunie a acestui an, iar dosarul instrumentat de procurorii DIICOT şi ofiţerii BCCO din Braşov a fost declinat, după organizarea flagrantului, anchetatorilor din Alba, în vederea conexării la dosarul existent în judeţul Alba, declară, în exclusivitate pentru Braşovul Tău, surse judiciare. Potrivit acestora, din cele 225 de percheziţii efectuate astăzi, în mai multe judeţe din ţară, 10 dintre ele au avut loc în Braşov. Totodată, s-au emis mai multe mandate de aducere, la Braşov,  pe numele unora dintre cei 91 de suspecţi vizaţi de anchetă.

• Mod de operare cu aur

Procurorii D.I.I.C.O.T Alba Iulia au început, ieri, urmărirea penală faţă de 91 de învinuiţi suspectaţi că în 2013, în judeţul Constanţa s-a constituit o grupare infracţională organizată, structurată pe două paliere, având ca scop săvârşirea unor infracţiuni de contrabandă cu bijuterii din aur aduse din Turcia. Totul s-a întâmplat la iniţiativa unui cetăţean turc,  deţinător al unei firme de transport internaţional de persoane, cu autocare, atât pe ruta Turcia-România cât şi pe alte rute internaţionale. Necesitatea constituirii acestei grupări, a rezultat din intenţia infracţională a unor mari vânzători de bijuterii din aur, din România şi Europa, de a primi, fără să achite taxe vamale şi accize, dar mai ales fără să evidenţieze şi să declara către autorităţile fiscale ale statului cantităţi foarte mari de bijuterii din aur. Se urmărea astfel, posibilitatea comercializării bijuteriilor „la negru”,fără TVA şi impozit pe profit, prin magazinele deţinute de mai multe societăţi comerciale din România, dar şi din alte ţări din Europa, precizează, într-un comunicat, procurorii DIICOT din Bucureşti. Activitatea infracţională a grupării infracţionale organizate se realiza pe două paliere. Bijuteriile erau aduse din Turcia cu autocarele firmei aparţinând cetăţeanului turc implicat în dosar, pe bază de comandă făcută de diferiţi bijutieri către membrii grupării  sau direct în Turcia. După introducerea în ţară, bijuteriile erau ascunse în spaţii special amenajate pentru disimulare, ulterior fiind distribuite unor  cărăuşi, care folosindu-se de mai multe autoturisme special modificate în ceea ce priveşte constituirea unor spaţii disimulate, le transportau în România, Bulgaria, Polonia, Ucraina, Serbia, Ungaria, Austria, Germania, Italia şi  Macedonia, către diferite magazine de bijuterii, colectând şi sumele de bani aferente comenzilor. Totodată, membrii grupării infracţionale desfăşurau şi o activitate inversă, de colectare şi transport în Turcia, a bijuteriilor declasate, la schimb pentru bijuterii noi sau contra cost, iar în urma topirii lor erau folosite în procesul de producţie de către bijutierii turci. Această activitate era derulată, de asemenea, nu numai pe teritoriul României, ci şi pe teritoriul altor state (Serbia, Polonia, Ucraina, Austria, Italia, Ungaria, Germania).

Până în prezent au fost ridicate  aproximativ 60 kilograme de bijuterii din aur, unul fiind confiscat de procurorii DIICOT şi ofiţerii BCCO din Braşov. Cea mai mare cantitate identificată la un transport intern a fost de aproximativ 20 kg.

Suspecţii nu au putut fi contactaţi pentru a-şi exprima punctele de vedere, dar prezumţia de nevinovăţie fiinţează până când instanţa va pronunţa sentinţe definitive în cazul tuturor persoanelor bănuite de implicare în acest caz.

Comentarii

Ultimă oră