Sari la conținut

Evenimentele lunii ianuarie la Biblioteca Judeteană

evenimentele-lunii-ianuarie-la-biblioteca-judeteana

În această lună la Biblioteca Judeteană  vor fi organizate următoarele evenimente culturale:


Luni, 05.01.2015, Alianţa Franceză, Lectoratul Francez şi Mediateca Francofonă, Mansarda Casei Baiulescu, orele 17,30 – Turul Franţei în 12 săptămâni – Prelegeri despre cultura, istoria, gastronomia şi turismul Franţei susţinute de lector Adele Gousset

Luni, 12.01.2015, Biblioteca maghiară, Mansarda Casei Baiulescu, orele 17,00 – Seara filmului maghiar: „A nagy füzet” (coproducţie Ungaria-Germania-Austria-Franţa, 2013).

Regia: Szász János. Distribuţie: András Gyémánt, László Gyémánt, Gyöngyvér Bognár, Piroska Molnár, Ulrich Thomsen

Dramă, 109 minute

Filmul a câştigat Globul de cristal la Festivalul internaţional de film de la Karlovy Vary şi este propunerea Ungariei pentru premiul Oscar.

În timpul celui de al doilea război mondial, un soldat, care are doi fii gemeni de 13 ani, încearcă să-şi ghideze familia departe de ororile războiului. El le dă gemenilor un caiet în care să-şi scrie experienţele de zi cu zi. Familia e separată de război, iar băieţii sunt duşi la adăpost în casa bunicii lor dintr-un sat. Bătrâna preferă însă băutura şi are grijă mai degrabă de sticla cu alcool decât de nepoţi aşa că aceştia n-au parte nici de adăpostul sigur, nici de iubire, ci sunt expuşi la toate cruzimile războiului. Viaţa amară este reflectată în notiţele pe care le fac în caietul primit de la tatăl lor: însemnările sunt seci şi lipsite de emoţie, aşa cum au devenit şi sufletele gemenilor. Vedem războiul reflectat prin ochii lor, iar imaginea nu e deloc idilică, e brutală, plină de iluzii sfărâmate. Cruzimea începe să îi transforme pe cei doi fraţi şi să-i modeleze în adulţi, iar felul de a supravieţui războiului devine felul lor de viaţă şi după terminarea conflictului, ceea ce transformă povestea într-o critică socială mai largă.

Recenzie la http://www.cinemarx.ro/stiri-cinema/recenzie-marele-caiet-filmul-maghiar-propus-la-oscar-care-ne-obliga-sa-supravietuim/

Joi, 15.01.2015, Mansarda Casei Baiulescu, orele 13,00 – Medalion Mihai Eminescu prilejuit de Ziua Culturii Naţionale

Şcoala gimnazială nr. 5 Săcele, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov, organizează un Medalion Mihai Eminescu la aniversarea a 165 de ani de la naşterea poetului. Corul de copii Anghelos al şcolii, condus de profesorul de teologie Kalányos Zsigmond, va recita versuri din creaţia eminesciană şi va interpreta poezia „Dintre sute de catarge”, pusă pe muzică de compozitorul elveţian Shaun David.

Luni, 19.01.2015, Alianţa Franceză, Lectoratul Francez şi Mediateca Francofonă, Mansarda Casei Baiulescu, orele 17,30 – Turul Franţei în 12 săptămâni – Prelegere despre cultura, istoria, gastronomia şi turismul Franţei susţinute de lector Adele Gousset

Marţi, 20.01.2015, Secţia de împrumut, Mansarda Casei Baiulescu, orele 17,00 – Seara filmului românesc: „Senatorul melcilor” (1995). Regia: Mircea Daneliuc. Distribuţia: Cecilia Bârbora, Dorel Vişan

Comedie, 100 minute

Senatorul Vârtosu soseşte într-o localitate montană să inaugureze o instalaţie eoliană, prilej cu care este întâmpinat de un potop de reclamaţii din partea ţăranilor, nemultumiţi de felul cum au fost reîmproprietăriţi. Se debarasează însă repede de ei şi se instalează într-o fostă vilă a lui Ceauşescu, în care dormise şi preşedintele Franţei, Charles de Gaulle. E încântat de atenţia cu care este abordat de trei ziarişti străini, interesaţi, de fapt, să cumpere o parcelă de munte, comandându-le pentru prânzul de a doua zi… melci. Deşi autorităţile scot la cules toată suflarea locului, melci nu prea sunt, nu-i sezonul lor. Totul degenerează într-o serbare câmpenească, terminată cu un viol. Vârtosu se retrage la cabana din apropiere şi refuză să se implice. Răvăşit de alcool, crezând chiar că a fost otrăvit cu melci şi ciuperci, are o criză mistică, dar a doua zi, văzând că nu mai are nimic, uită promisiunile făcute lui Dumnezeu şi o şterge cât poate de repede la Bucureşti.

Marţi, 27.01.2015, Biblioteca Engleză, Mediateca francofonă, orele 17,00 – Seara filmului englez: „Book Thief” (coproducţie SUA-Germania, 2013).

Regia: Brian Percival. Distribuţia: Roger Allam, Sophie Nélisse, Emily Watson, Geoffrey Rush

Dramă de război, 131 minute

Ecranizare a romanului omonim de mare succes, HOŢUL DE CĂRŢI de Markus Zusak, spune povestea lui Liesel, care transformă vieţile tuturor celor din jurul ei când este trimisă să locuiască la o familie adoptivă, în Germania celui de-al Doilea Război Mondial.
Pentru Liesel, puterea cuvintelor şi a imaginaţiei devine un mijloc de a evada din vâltoarea evenimentelor de care sunt înghiţiţi ea şi toţi oamenii pe care îi cunoaşte şi pe care îi iubeşte, ba chiar un mijloc de a găsi bucurie. O ilustrare emoţionantă a capacităţii spiritului uman de a face faţă vicisitudinilor, această poveste optimistă înfăţişează contrastul dintre inocenţă (întruchipată de Liesel) şi tirania omniprezentă care a marcat epoca respectivă şi patria ei.

Vineri, 30.01.2015, Mansarda Casei Baiulescu, orele 18,00-20,00 – Jocuri pentru voluntariat susţinute de Asociaţia Colors Braşov

Asociaţia Colors lucrează intens cu tinerii, iniţiind şi organizând numeroase activităţi dedicate. Printre acestea, Jocurile pentru voluntari au fost gândite ca întâlniri periodice de interacţiune, de prezentare a diferite asociaţii, cu preocupările şi proiectele lor, şi de crearea a unui spaţiu de comunicare prin joc.

Comentarii

Ultimă oră