Sari la conținut

Eveniment caritabil organizat la Felmer, pentru restaurarea Bisericii Evanghelice Fortificate

eveniment-caritabil-organizat-la-felmer-pentru-restaurarea-bisericii-evanghelice-fortificate

Sâmbătă, 5 august 2017, la Felmer, va avea loc primul eveniment public organizat în și pentru Biserica Evanghelică Fortificată - unul din cele mai vechi monumente din Țara Făgărașului, dar aflat astăzi într-o avansată stare de degradare.


  Evenimentul este unul caritabil, organizat de Festivalul de Film şi Istorii Râşnov în colaborare cu Asociaţia Renascendis, cu sprijinul Colinele Transilvaniei. Accesul la concert şi la proiecţiile de filme este liber, iar donaţiile sunt încurajate.


    Toate fondurile strânse vor fi folosite pentru salvarea monumentului.

Programul zilei include:


Ora 15.00:
- masă țărănească în curtea Casei Parohiale Evanghelice (tarif 50 lei/ persoană, pe bază de înscriere la contact@renascendis.org sau la 0268.255.558)


Ora 19.00:
- concert Ein feste Burg – memoria fortificațiilor de piatră / Felmer (BV) în Biserica Evanghelică (intrare liberă);


Ora 21.00:
- proiecție de filme - Biserica Evanghelică și ruina fostei școli evanghelice (intrare liberă).
     - documentar „Satul, biserica şi poveştile mele” (2011, 52 min.), regia Mihai Dragomir, producător Asociaţia Mioritics;
     - scurt-metraje realizate de liceeni din Făgăraş, în cadrul atelierelor „DocT – Documenting through Technology”.


    „EIN FESTE BURG – memoria fortificațiilor de piatră” prilejuiește un concert-lectură în beneficiul Bisericii Evanghelice din Felmer, comuna Şoarş, jud. Braşov (16 km de Făgăraş, 84 km de Râşnov şi Braşov).

Vor evolua:

Marina Constantinescu – lectură
Melinda Samson – soprană
Peter Kövari (Ungaria) – orgă
Attila Szabó J – violoncel

Biserica Evanghelică Fortificată din Felmer este unul din cele mai vechi monumente din Ţara Făgăraşului. Prima fază de construcţie datează încă din sec. XIII, biserica fiind apoi modificată şi extinsă în sec. XV şi XVIII. La fel ca multe biserici-cetăţi ţărăneşti din Transilvania, părăsite după exodul masiv al saşilor de după 1990, a intrat într-o fază avansată de degradare.

Tezaurul bisericii este foarte bogat, multe piese din mobilierul bisericii datând din secolul al XVIII-lea, fiind pictate pe sub stratul actual de vopsea. Orga din 1780 a fost salvată prin mutarea ei în biserica evanghelică din Făgăraş, în 1993. Amvonul, construit în 1766, poartă o frumoasă inscripţie de înzestrare. Pe peretele nordic al corului a fost descoperit recent tabernacolul medieval cu ancadrament gotic din lemn, unicul păstrat în Transilvania.

Din anul 2013, Asociaţia Renascendis a preluat în administrare ansamblul Bisericii Fortificate rurale din Felmer şi a pus bazele unui parteneriat cu Biserica Evanghelică C.A. Făgăraş pentru promovarea şi conservarea patrimoniului cultural săsesc din Ţara Făgăraşului.

Acesta este primul eveniment public organizat în şi pentru Biserica Evanghelică Fortificată din Felmer şi îşi propune să vină în sprijinul demersurilor de recuperare a unui monument istoric de valoare, printr-un concert-lectură în care se vor face auzite creaţii muzicale de Bach, Purcell, Pachelbel, Abel, Haydn, Mozart, Franck şi versuri/poeme în proză de Ioana Ieronim, din volumul „Triumful paparudei" (Editura Litera, 1992), care vorbesc despre disoluţia comunităţii săseşti şi despre nostalgia copilăriei petrecute în spaţiul multicultural transilvănean.

Orga portabilă este pusă la dispoziţie prin bunăvoinţa Bisericii Evanghelice Sf. Margareta din Mediaş.


   Accesul la concert şi la proiecţiile de filme este liber, dar donaţiile sunt încurajate.
   Info donaţii: http://www.renascendis.org/doneaz-.html .
   Toate fondurile strânse vor fi folosite pentru salvarea monumentului.

Comentarii

Ultimă oră