Sari la conținut

Trei localităţi, respectiv Comăna, Ungra şi Caţa au fost inundate de cantităţile impresionante de precipitaţii din ultimele zile, ce au cumulat valori de 30-35 litri pe metru pătrat în 24 de ore. Şi propagarea apelor din bazinul Oltului, dinspre amonte, din judeţele Covasna şi Harghita au afectat şi judeţul Braşov.
Drumuri acoperite de ape. La Comăna au fost inundate cinci gospodării, respectiv curţi şi grădini, apa neajungând în locuinţe, 200 hectare de teren arabil şi 1.300 hectare de păşuni şi fâneţe. Pe o rază de 200 metri, apele au depăşit digul de protecţie, iar două drumuri comunale au fost parţial inundate. Pe drumul judeţean din zonă se circulă cu dificultate, pe o lungime de 2 kilometri. În comună s-a acţionat cu cinci autospeciale, pentru îndepărtarea materialelor plutitoare acumulate în zona podului de peste râul Olt, iar digul din zona podului a fost supraînălţat cu piatră, pentru a asigura accesul autovehiculelor grele. La Ungra au fost inundate 44 gospodării, fără a fi afectate locuinţele, 113 hectare de teren arabil şi 13 hectare de păşune şi fâneţe. În acelaşi timp, trei podeţe din zonă sunt afectate, iar drumul judeţean ce leagă această localitate de Dăişoara a fost acoperit de ape, pe o lungime de 2 km. Şi în zona Caţa apele Oltului au afectat zona inundabilă, acoperind 150 ha teren agricol. Aici a fost nevoie de supraînălţarea şi întărirea digului cu circa 600 saci de pământ.
Timişul deviat. În acelaşi timp, Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Braşov a intervenit şi la Hoghiz, unde s-a pompat apa acumulată din scurgeri de pe versanţi pe malul stâng al Oltului, iar pentru preîntâmpinarea revărsării apei, în zona de intravilan a localităţii Homorod s-a consolidat şi supraînălţat malul stâng cu 150 saci de nisip. Pentru protejarea Municipiului Braşov, o parte a apei din canalul Timiş a fost deviată în pârâul Timişul Sec.
Circulaţie feroviară blocată. Şi traficul feroviar a fost afectat de precipitaţiile abundente. Astfel, ieri au fost anulate două trenuri accelerate (Suceava / Iaşi – Adjud – Ghimeş – Braşov şi Braşov – Ghimeş – Adjud – Suceava /Iaşi), iar două trenuri rapid (Mangalia – Adjud – Ghimeş – Satu Mare şi Satu Mare – Ghimeş – Adjud –Mangalia) au circulat pe o rută ocolitoare, prin Braşov.

Comentarii

Ultimă oră