Sari la conținut

Echipa TV2BV a câştigat un parteneriat transfrontalier

echipa-tv2bv-a-castigat-un-parteneriat-transfrontalier-

Echipa TV2BV a Şcolii Generale Nr.2 „Diaconu Coresi” din Braşov coordonată de prof. Avădanei Dumitru a câştigat un parteneriat transfrontalier cu şcoli din Republica Cehă (Ostrava) şi Bosnia & Hertegovina (Tuzla) finanţat de Academia Şcolilor Central Europene (ACES) cu 1800 de euro. Deschiderea Academiei Şcolilor Central Europene a avut loc între 24 - 28 septembrie.

Cu un concurs anual pentru proiecte de parteneriat școlar, ACES încurajează elevii și profesorii să se implice în schimbul intercultural. Tema de concurs pentru 2012-2013 a fost: “Cum percepem și construim lumea prin mass-media". La concurs au participat 415 scoli europene cu 178 de proiecte. Juriul european a selectat drept câştigătoare doar 44 de parteneriate trasnfrontaliere printre care şi proiectul Şcolii Generale Nr.2 Braşov iniţiat de echipa TV2BV şi intitulat „Media-fereastră deschisă spre cunoaşterea interculturală a lumii”. Studioul de televiziune şi presă şcolară online TV2BV va  fi coordonatorul unui parteneriat educaţional cu şcoli din Ostrava, Republica Cehă şi Tuzla din Bosnia şi Herţegovina.

Echipele de proiect formate din profesori şi elevi vor efectua vizite reciproce şi vor avea de efectuat produse media (filme de scurt metraj, articole în limba maternă şi limba engleză, expoziţii de fotografii, postere, pliante, albume, o revista a poiectului) menite să le faciliteze cunoaşterea interculturală, tradiţiile, potenţialul turistic al zonei, implicarea la nivelul comunităţilor locale, cunoaşterea şi promovarea valorilor democraţiei la nivel european etc.) Echipa braşoveană va vizita la începutul lunii noiembrie Ostrava iar în februarie va fi gazdă pentru şcolile din Tuzla şi Ostrava. Toate materialele media realizate în cadrul parteneriatului educaţional vor fi postate pe site-ul www.tv2bv.com şi pe site-ul şcolilor din Braşov, Ostrava şi Tuzla. În luna aprilie 2013 va avea loc evaluarea finală a proiectelor europene la Senec, Slovacia unde echipa TV2BV va fi din nou prezentă.

La Lasko, Slovenia, echipa TV2BV a avut o prezenţă activă în cadrul workshop-urilor media, devenind astfel un excelent ambasador al învăţământului braşovean la nivel european.Au fost realizate numeroase interviuri cu staff-ul Academiei, cu elevi şi profesori din ţările participante au fost diseminate materialele media realizate, experienţa, viziunea şi misiunea echipei TV2BV care aniversează 8 luni de la inaugurarea singurului studio de televiziune şi presă şcolară online din România.

“ACES, devine pentru elevii noştri o oportunitate de a se face cunoscuţi la nivel european prin activitatea de televiziune şi presă şcolară derulată ca o alternativă educaţională în spaţii nonconvenţionale, de a-şi dezvolta comunicarea în limba engleză cu elevi din ţările europene, de a-şi construi civismul şi de cunoaştere şi promovare a patrimoniului cultural local şi european” a spus prof. Avădanei Dumitru, coordonatorul acestui proiect european.

ACES este iniţiativa Fundației ERSTE, în cooperare cu Interkulturelles Zentrum (Viena, Austria) şi VČELÍ DOM (Bratislava, Republica Slovacă) şi este susținută de către ministerele Educației din toate cele 15 țări participante: Albania, Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Ungaria, Kosovo, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Republica Slovacă și Slovenia.

ACES stabilește și sprijină o rețea de cunoștințe comune, învățarea reciprocă și inovarea, care oferă oportunități concrete pentru cooperarea transfrontalieră a tinerilor, școlilor și instituțiilor din țări ale Europei Centrale şi de Sud-Est. Activitățile ACES au trei grupuri țintă ale sistemului de învățământ: reprezentanți ai Ministerelor Educației (programe educaționale regionale), profesori (punerea în aplicare prin predare şi îmbunătăţirea procesului educaţional) și elevi (beneficiari). Cele mai bune aplicații sunt finanţate cu 1.800 € pentru școlile coordonatoare și 1.600 € pentru şcolile partenere. Academia susține modalități inovatoare de predare și învățare, în scopul de a contribui la procesul de integrare europeană și promovarea cetățeniei europene. Viziunea şi principiile ACES se referă la participarea activă şi dialogul transfrontalier, la schimbul de concepte și perspective europene cu colegii din străinătate pentru a se ajunge la o viziune comună asupra viitorului Europei.

Comentarii

Ultimă oră