Sari la conținut

După ce a stat doi ani la Râșnov, mastodontul împrumutat de Dino Parc s-a întors la Baraolt

dupa-ce-a-stat-doi-ani-la-rasnov-mastodontul-imprumutat-de-dino-parc-sa-intors-la-baraolt

Mastodontul preistoric descoperit în urmă cu un deceniu în mina de la Racoş a fost readus la Muzeul Depresiunii Baraolt, după aproape doi ani în care a fost împrumutat parcului de dinozauri de la Râşnov, ca sa-i bucure pe vizitatorii din zona Brașovului.


   Mamutul, unic în lume, poate fi văzut acum în cadrul unei expoziţii organizate la Baraolt, într-o încăpere a Muzeului Depresiunii Baraolt, însă scheletul nu a putut fi expus în picioare din cauza mărimii sale – aproape 7 metri lungime şi 3,5 metri înălţime.

„Nu avem o încăpere atât de mare ca să îl putem expune în picioare, dar am reconstituit o hartă a zonei în care au fost găsite oasele în urmă cu aproape zece ani. Un artist a realizat şi o pictură în care vizitatorii pot vedea cum arăta acest animal preistoric. Oasele sunt conservate, dar va trebui să construim o clădire nouă în care să îl putem expune definitiv în mărime naturală. Vom avea nevoie de o cameră mare şi ne-am gândit că ar fi interesant să facem şi o copie în mărime naturală a mastodontului, pe care să o expunem în curtea muzeului”, a declarat Demeter Laszlo, directorul muzeului.


  Specialiştii spun că aparţine speciei Anancus Arvernensis, care a trăit în urmă cu trei milioane de ani şi că este foarte valoros pentru că s-a păstrat aproape în totalitate intact.


   Mastodontul a fost descoperit întâmplător în timpul unor lucrări de excavare la mina de la Racoşul de Sus în anul 2008. Exemplarul este foarte valoros şi le va putea furniza oamenilor de ştiinţă informaţii interesante despre epoca în care a trăit.

„Este un exemplar unic în lume, deoarece este cel mai complet din această specie. Aproape 85% din schelet se află în posesia noastră", a mai adăugat directorul muzeului.

De altfel, mastodontul a trezit deja interesul specialiştilor străini, printre aceştia numărându-se paleontologul olandez, Dick Mol care a venit până acum de două ori la Baraolt pentru a-l studia.

 Conducerea muzeului e convinsă că după ce va fi ridicat „în picioare" mastodontul va atrage şi mai mulţi turişti în judeţul Covasna.

Comentarii

Ultimă oră