Sari la conținut

Duminică are loc Parada şi Balul Măscăricilor

duminica-are-loc-parada-si-balul-mascaricilor

Duminică, 17 martie,  are loc cea de a treia ediţie a Tradiţionalului Bal Mascat - Măscăricii” prilejuit de vechea tradiţie din Schei de „Lăsata secului”.  Plecarea va avea loc de la ora 15.30 de la Biserica Sf. Treime pe traseul str. Căpitanului, Piaţa Prundului, Muzeul Civilizaţiei Urbane,   Centrul Cultural „Reduta”.
Cei care doresc să participe  şi la bal Măscăricilor de la Centrul Cultural Reduta îşi pot procura invitaţii de la sediul  Asociaţiei Scheii Braşovului” de pe str. Vasile Saftu nr. 43. Detalii la telefon: 0722 559 393 sau 0741 264 662. La bal vor fi organizate concursuri cu premii, tombolă, muzică şi veselie, surprize.

În fiecare an de Lăsata Secului, oamenii din Scheii Braşovului sărbătoreau Măscăricii. În acea zi, duminică fiind, după ce veneau de la biserică, scheienii se pregăteau pentru această sărbătoare.
Copiii porneau la orele amiezii, mascaţi ca să nu se recunoască între ei. Purtau ciorapi de mătase pe cap, aveau feţele vopsite cu cărbune, haine ponosite şi întoarse pe dos, iar în picioare încălţări vechi. În hazul general, cei mici umblau pe străzi pe la prieteni şi rude, unde erau primiţi şi serviţi cu renumitele croapăne(gogoşi).
La lăsarea serii, ieşeau din curţi localnicii, costumaţi cât mai fistichiu şi porneau în alai zgomotos pe străzi, oprindu-se şi ei pe la prieteni şi rude unde serveau croapăne şi se cinsteau cu vestitul rachiu al trocarilor făcut din zahăr ars şi chimen. Petrecerea pe străzi şi în case ţinea până târziu în noapte.
Această sărbătoare, care a fost uitată în ultimii 60 de ani şi reînviată de curând, marchează începutul primăverii şi intrarea în Postul Paştelui.

"Alaiul se aduna fix la ora 15 la Biserica Sf. Treime din Scheii Braşovului, la 15.30 porneşte pe vechile străduţe si se opreşte să salute oamenii strânşi să-i admire în Piata Unirii - Prund, cu toţii trec pe sub Poarta Schei şi se pozează la Poarta Ecaterinei, coboară în Cetate, în Piaţa Sfatului şi intră, pe la ora 16, la Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului spre a fi omeniţi cu gogoşi ( de-adevăratelea...nu braşoave ! ) şi apoi, uşor, uşor se vor îndrepta spre Reduta unde vor petrece ceva timp...  Cine vrea să petreacă cu ei la Reduta să aibă pregatiţi 30 de Crăiţari (lei/roni...) pentru intrarea la bal, acces la bufetul suedez şi alte minunăţii !" a povestit unul dintre organizatori, dl. Eugen Moga.

Comentarii

Ultimă oră