Drogurile se ascund chiar şi în pliculeţele pe care scrie sare de baie! Au descoperit-o inspectorii Comisariatului pentru Protecţia Consumatorului şi specialiştii de la Brigada de Combatere a Criminalităţii organizate. Asta în urma unui control la un magazin de produse etno-botanice din centrul oraşului. În urma verificărilor unitatea a fost închisă. Pe lista produselor interzise de Ministerul Sănătăţii se află şi acest drog stimulant, descoperit la un magazin din centrul oraşului. Specialiştii OPC susţin că produsul comercializat nu avea pe etichetă niciun indiciu despre respectiva substanţă.
Fluoro-metcatinonă.
„Într-unul dintre produsele verificate, sare de baie, un pachet de 25 de grame care costă 50 de lei, s-a găsit, în urma unor teste de laborator, fluoro-metcatinonă, un produs interzis prin lege. Toate produsele au fost ridicate, iar amenda a fost de 40 de mii de lei şi am dispus închiderea definitivă a unităţii”, ne-a spus Ionel Spătaru, director CJPC Braşov.
1.300 la spital. Ministerul Sănătăţii a stabilit o lista cu plante şi substanţe cu proprietăţi psihoactive care sunt interzise spre comercializare, după ce s-au dovedit a fi periculoase pentru sănătate. Efectele produse de aceste substanţe sunt similare celor date de substanţele psihotrope, având efect direct asupra creierului uman (stări de confuzie, pierderea identităţii, halucinaţii, diminuarea atenţiei combinate cu efecte adverse ca: dureri puternice de cap, anxietate, ameţeli, confuzie şi atacuri severe de panică, creşterea frecvenţei cardiace, tensiunii arteriale şi a temperaturii corpului). În anul 2009, peste 1.300 de persoane, majoritatea tinere, au solicitat asistenţă medicală după ce au suferit intoxicaţii grave cauzate de consumul de plante etnobotanice. Specialiştii spun că la ora actuală se fac teste de laborator pentru o a doua substanţă confiscată din această unitate. Dacă se va dovedi că patronul este vinovat pentru comercializarea de substanţe ilegale va ajunge pe mâna justiţiei.