Sari la conținut

Drapelul României, arborat pe Vârful Omu de către o echipă de jandarmi montani

drapelul-romaniei-arborat-pe-varful-omu-de-catre-o-echipa-de-jandarmi-montani

Zece jandarmi din cadrul Echipei Naţionale Montane, din Sinaia, Hunedoara şi Braşov,  conduşi de lt.col. Simon Bâlbâe, au escaladat marți vârful Omu pentru a marca primul moment dintr-o serie de evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri.

Jandarmii au purtat cu ei Drapelul Naţional pe care l-au arborat pe Vârful Omu din Munţii Bucegi, la 2514 metri altitudine.

Drumul către Vârful Omu a fost foarte dificil, din cauza temperaturii scăzute de doar minus 11 grade Celsius, din cauza ceţii şi a stratului de zăpadă care depăşea în unele locuri 1 metru şi jumătate.

Echipa de jandarmi montani a plecat în expediţie marți dimineaţă, de la Buşteni. Jandarmii au ajuns la Vârful Omul la ora 12.00. S-a mers în coloană, cu schiuri de tură, cu mare atenţie şi asta pentru că pe traseu se aşternuse un strat proaspăt de zăpadă peste cel vechi.

Mergem pe Vârful Omu, aflat la 2.514 metri altitudine să punem un steag tricolor pentru Mica Unire care se va sărbători mâine (miercuri, 24 ianuarie). Începe un proiect mai amplu în care vrem să escaladăm toate vârfurile de peste 2.500 de metri altitudine din Carpaţii României, iar în august vrem să escaladăm cel mai mare vârf din Europa. Ca militar este o mândrie să faci asemenea gest”, a declarat jandarmul montan, Micky Vintilă, din Sinaia.

„Este proiectul lor, ideea lor. Toată jandarmeria le e aproape. E un an istoric care ne aduce aproape ca români. Au plecat de la un cântec, «Treceți batalioane române Carpaţii» şi au zis să fie ei cei care cuceresc vârfurile României marcând momentele Unirii”, a declarat şeful Jandarmeriei Române, Sebastian Cucoş.

Deşi au ajuns cu bine la destinaţie, jandarmii montani îi sfătuiesc pe turişti să nu urce pe platoul Bucegi sau spre Vârful Omu în această perioadă a anului pentru că toate traseele sunt închise şi există un risc major de avalanşă.

Pentru a marca Centenarul Marii Uniri şi cele mai importante momente istorice ale Primului Război Mondial, jandarmii montani intenţionează să escaladeze 14 munţi din România şi din străinătate, iar evenimentul de azi este primul din cadrul proiectului „O echipă, Un steag. Un ideal".


     „Jandarmeria Română sărbătoreşte cu mândrie Centenarul Marii Uniri prin constituirea Echipei Naţionale Montane, formată din jandarmi cu o bogată experienţă în domeniul montan şi escaladări notabile. Aceştia vor desfăşura o serie de activităţi prin care vor fi marcate momentele importante din istoria României, prin ascensiuni pe munţii reprezentativi ai României, dar şi în străinătate, depuneri de coroane la monumentele eroilor, afişarea de plăcuţe comemorative. Prima acţiune a început astăzi, cu escaladarea vârfului Omu (2514 metri) din Munţii Bucegi, cu arborarea drapelului national, activitate ce va marca debutul activităţilor desfăşurate în cadrul proiectului de celebrare a Centenarului Marii Uniri, precum şi de aniversare a Micii Uniri de la 24 ianuarie 1859”, se arată într-un comunicat de presă.

Comentarii

Ultimă oră