Sari la conținut

Dosarele mămicilor care şi-au luat concediu postnatal, luate la puricat

dosarele-mamicilor-care-siau-luat-concediu-postnal-luate-la-puricat

Peste 10 000 de dosare ale brasovencelor care stau in concediu postnatal sunt verificate de ANAF, Casa de Pensii, Inspectoratul Teritorial de Munca si Agentia judeteana de Plati si Prestatii Sociale (AJPPS). Verificarile sunt facute simultan de aceste institutii pentru a depista mamicile care au primit sau incaseaza acum indemnizatia pentru cresterea copilului, dar care s-au angajat si mai primesc si salariu. Legislatia in vigoare interzice acest lucru. Pana acum s-au descoperit 20 de cazuri.

"Sumele acordate sunt sumele cuvenite, acordate cu titlu de indemnizatie pentru munca. In concret lucreaza desi intra in concediu de crestere si ingrijire a copilului.  Am identificat sume platite necuvenit minim 600 de lei,  maxim peste 20.000 de lei" a precizat  Diana Bors, director AJPPS Brasov.

In cazul in care sunt descoperite  aceste persoane sunt obligate sa de banii inapoi statului, iar angajatorii pot fi acuzati de fals in declaratii, pentru ca situatiile depuse la ANAF, Casa de pensii, Inspectoratul teritorial de munca si Agentia Judeteana de Plati si Prestatii Sociale nu sunt identice. Campania de control  încrucisat între institutii a debutat in a doua jumătate a lunii iulie, iar Agentia Judeteana de Plati a verificat cam 50% din volumul de documente.

Comentarii

Ultimă oră