Sari la conținut

Donaţii pentru familia care trăieşte într-un vagon

donatii-pentru-familia-care-traieste-in-vagon

O să le spun că Moş Crăciun a fost prea bătrân sau că a fost prea  frig afară ca să ajungă şi la ei. O să fiu nevoită să-i păcălesc cumva pe copiii mei, pentru că nici în acest an nu vom avea un brad  pe care să-l împodobim, iar la cadouri nici nu mai visăm.
Asta spune o mamă îndurerată, care în preajma sărbătorilor se uită lung în cămară, printre rafturile aproape goale, de unde va lua fasole şi eventual cartofi, legume pe care le va găti cu suflet pentru masa festivă de Crăciun. Împreună cu cei cinci copii, femeia locuieşte într-un vagon din lemn, vechi de aproape 70 de ani, căreia îi spune Casă, dulce Casă.
„E destul de greu, pentru că cel puţin iarna e foarte frig. Dacă nu ai o sobă care să-ţi ţină căldurică, se răceşte repede. Apa îngheaţă şi trebuie să o lăsăm să picure tot timpul noaptea. Ne-a îngheţat noaptea şi am cărat de la vecini” mărturiseşte Lenuţa Acameniţoaie.
„Să ştiţi că pentru mine a fost destul de greu, mama muncea şi eu pot să spun, practic, că i-am crescut pe fraţii mei mai mici şi mă chinuiam în acelaşi timp să învăţ, pentru că vreau să nu trăim aceeaşi viaţă până la bătrâneţe şi nu vreau să mă chinui ca mama, cum s-a chinuit ea cu fierul vechi. Îmi doresc foarte mult să termin o şcoală şi învăţ binişor, adică mă descurc, îmi doresc să iau bacalaureatul şi dacă mă ajută Dumnezeu să fac o facultate, să putem să plecăm din locul ăsta, chiar dacă atâţia ani a fost casa noastră, ne-ar plăcea să trăim o viaţă normală” spune Georgiana Acameniţoaie, fiica Lenuţei.
Această familie supravieţuieşte cu ajutorul alocaţiilor şi cu ce mai strânge mama din fier vechi. Câteodată nu au bani nici de pâine, iar cel mai mic dintre ei, Andrei, care are doi ani şi jumătate, pofteşte mereu la napolitane cu ciocolată. Pe masa lor găseşti fasole şi foarte rar carne, pe care o mai primesc de la cei cu suflet mare.
„Se apropie sărbătorile şi le aşteptăm cu nerăbdare, pentru că ar trebui să fie un moment de bucurie, de fericire. Le aşteptăm şi noi, chiar dacă nu o să avem un brăduţ, dar ne bucurăm de ceea ce avem şi îi mulţumim lui Dumnezeu că suntem totuşi sănătoşi şi că avem putere de muncă. Nu vom avea de Crăciun cărniţă, dar mâncăm fasolică şi cartofi şi mulţumim lui Dumnezeu şi pentru atât”  spune  Lenuţa Acameniţoaie.
Toţi membrii  îi vor scrie lui Moş Crăciun, în speranţa că măcar ajutoarele lui, spiriduşii, îşi vor face drum şi pe la ei cu câte ceva în desagă. „Eu o să-i cer lui moş Crăciun un loc de muncă, nu contează ce loc de muncă. Mie nu îmi este frică să muncesc, dar vreau să am un bănuţ stabil” spune Lenuţa Acameniţoaie.
În urma primei campanii realizate de MIX TV, anul trecut, în emisiunea „Braşoveni pentru Braşoveni”, familia a primit mai multe donaţii. Vagonul din lemn a fost termoizolat, acoperişul reparat, iar ei au primit lemne, haine şi mâncare. Braşovenii care vor să le facă un Crăciun minunat pot dona alimente, haine, jucării şi alte lucruri la sediul Radio Braşov din strada Olteţ, nr 10-11.

Comentarii

Ultimă oră