Sari la conținut

Doliu la Opera Braşov. A incetat din viață dirijorul și compozitorul Cornel Trăilescu

doliu-la-opera-brasov-a-incetat-din-viata-dirijorul-si-compozitorul-cornel-trailescu

Colectivul Operei Braşov îşi exprimă profundul regret pentru trecerea în nefiinţă a maestrului Cornel Trăilescu (11.08.1926 – 8.01. 2019), eminentă personalitate a muzicii româneşti. În decursul vieţii, Cornel Trăilescu a desfăşurat o activitate prolifică atât ca dirijor, câştigându-şi o reputaţie internaţională, cât şi în calitate de compozitor, având numeroase creaţii: de la muzică de operă şi balet, muzică simfonică, muzică de cameră până la muzică corală.

Opera sa pentru copii, „Motanul Încălţat”, a avut premiera în 1966 la Teatrul Muzical Braşov (aşa cum se numea la acea vreme Opera Braşov) şi a fost jucată cu mult succes.


    La pupitrul Orchestrei Operei Braşov s-a aflat de nenumărate ori, dirijând spectacole de operă precum „Don Giovanni” de W.A. Mozart sau „Viva la mamma!” de G. Donizetti. A însoţit colectivul Operei Braşov, în calitate de dirijor, în turneele desfăşurate de instituţia noastră în Europa, în anii 1995 şi 2000.

Pentru toată activitatea sa, în anul 2004, Cornel Trăilescu a fost distins de Preşedinţia României cu Ordinul Meritul Cultural în grad de cavaler.


      Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Comentarii

Ultimă oră