Sari la conținut

Doi parapantişti braşoveni vor survola un munte sfânt din Nepal

O echipă de parapantişti români va survola masivul Machapuchare din Nepal, care are 6.993 de metri. Cei zece membri ai expediţiei au plecat ieri din ţară.

Componenţa echipei. Unul este din Cluj, şapte din Târgu Mureş şi doi din Braşov. Au experienţă de zbor de câţiva ani în munţii Alpi şi Caucaz şi au pregătit expediţia din Nepal în ultima jumătate de an. Echipa este formată din: Szutor Zsigmond, Ilea Iamina, Adrian Aramă, Gheorghiţă Pop, Răzvan Ilie, Gyorgy Robert, Pochiu Adrian, Thomas Ledniczky, Tokes Laszlo şi Mureşan Dragoş
Zbor în jurul zeilor. Machapuchare nu a fost escaladat niciodată şi niciun alpinist nu a ajuns în vârf, deoarece în cultura nepaleză se spune că sus se află zeul Shiva şi nu trebuie deranjat. Muntele are 6.993 de metri înălţime. Niciodată autorităţile nepaleze nu au dat permisiunea de escaladare pe jos. Nimeni nu a ajuns pe vârful său. Piloţii români nu vor încerca să aterizeze pe vârf, pentru a respecta credinţa nepalezilor. Ei spun că nu vor deranja zeităţile orientale, parapantiştii zburând asemeni păsărilor, fără zgomot. În felul acesta se va realiza primul documentar din lume despre acel masiv muntos. Thomas Ledniczky, un cameraman al Televiziunii Naţionale, va filma din aer survolarea.
Misiune dificilă. Între 27 ianuarie şi 27 februarie, echipa se va stabili în Nepal, încercând survolarea pe vârfului din masivul himalayan. Vor sta o săptămână în localitatea Pochara, ultima zonă civilizată de la baza muntelui, pentru aclimatizare, antrenament şi logistica expediţiei, urmând ca mai apoi să urce pe masivul Korchon, înalt de 3.600 de metri. De aici, vor decola cu parapanta şi, folosindu-se de curenţii de aer ascendenţi, vor încerca să urce până la 7.000 de metri. „Zborul de la 3.600 de metri până la 7.000 de metri poate dura cinci-şase ore, la o temperatură de minus 10 grade. Vom avea haine speciale pentru perioada cât vom sta în parapantă, să nu degerăm. Nu ne vom folosi de oxigen şi sperăm să ne putem aclimatiza organismul”, a declarat Szutor Zsigmond, unul dintre membri expediţiei.

Comentarii

Ultimă oră