Sari la conținut

Doi liceeni români au luat Bac-ul cu notă maximă în Italia

doi-liceeni-romani-au-luat-bacul-cu-nota-maxima-in-italia

Doi tineri români au reuşit să ia nota maximă (100 de puncte) la examenul de Bacalaureat pe care l-au dat în Italia.

Cosmin Siea şi Tudor Haja s-au născut în România (Constanţa, respectiv Cluj-Napoca), însă s-au mutat la Parma cu familia în urmă cu zece ani şi au urmat cursurile a două dintre cele mai bune licee de acolo.

Cei doi absolvenţi au avut de susținut trei probe scrise, una la limba italiană, alta la matematică şi una la latină, în total 45 de puncte. Însă proba susținută în fața comisiei, este în Italia hotărâtoare. Cea mai bine notată e în Italia proba orală (55 de puncte) şi constă în expunerea unei prezentări pe o anumită temă, dintr-o listă de nouă.

Prezentările românilor au fost foarte apreciate de profesorii de acolo, aceştia manifestându-şi interesul pentru utopia platonică şi biologia cuantică.

„Am explicat în mod simplu şi ilustrativ nişte concepte grele ale fizicii şi ale biologiei. Am tratat un subiect de biologie cuantică”, a declarat pentru pentru Agenda Diasporei, Cosmin Siea. Tânărul a dat dovadă de rezultate bune şi la olimpiada de biologie din Italia şi s-a pregătit intens pentru a aplica la o facultate de Medicină.

„Probele scrise au mers destul de bine, am obţinut 15, 14, 14 pe un maxim de 15. Ştiam că pentru nota maximă trebuia să am o probă orală perfectă ca să îi uimesc şi să iau şi cele cinci puncte bonus. M-am concentrat foarte mult, am expus proiectul, «tesina», care a avut ca temă Utopia platonică şi care i-a impresionat pe profesori”, a spus Tudor Haja.

Comentarii

Ultimă oră