Sari la conținut

Doar unul din zece braşoveni şi-a asigurat locuinţa

Din cele aproximativ 230.000 de locuinţe din judeţul Braşov, doar 23.519 au fost asigurate împotriva dezastrelor, se arată pe o statistică publicată pe site-ul PAID - Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale.

Dintre acestea, doar 3.500 au fost încheiate în mediul rural, restul fiind contractate în mediul urban.
În urmă cu un an, reprezentanţii Pool-ului au estimat că 15-20% din cele 8,39 milioane de locuinţe din România vor fi asigurate prin intermediul unei poliţe obligatorie. „La evenimentul de lansare al poliţei obligatorii de asigurare a locuinţelor, în 15 iulie 2010, m-aţi întrebat ce aşteptări are PAID pentru primul an de subscriere. Şi, fără a lua în calcul hazardul la care suntem expuşi, am afirmat, optimist, că în 15 iulie 2011 am putea avea 15-20% din locuinţele din România asigurate prin poliţa obligatorie. Când spun hazard nu mă refer la cele trei riscuri pe care le acoperim prin poliţa obligatorie, ci la circumstanţele imprevizibile şi mai puţin favorabile care au făcut ca astăzi să vin în faţa dumneavoatră şi să corectez cifra anunţată cu un an în urmă", a declarat luni directorul general al PAID, Marius Bulugea.  
Obligatorie. Legislaţia obligă proprietarii de imobile să încheie o poliţă de asigurare, prima fiind diferenţiată în funcţie de tipul de locuinţă (A sau B), între 10 şi 20 de euro. Valoarea asigurată a unei locuinţe este situată între 10.000 şi 20.000 de euro. Potrivit Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, tipul A de locuinţă este o construcţie cu structură de rezistenţă din beton armat, metal, ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic, iar tipul B este o construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic. Primele poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei au fost emise în iulie 2010 şi acoperă cele trei riscuri.  
Amenzi de până la 500 de lei. Doar de la anul. Potrivit legislaţiei, proprietarii care nu îşi asigură locuinţele, fie prin intermediul unei poliţe obligatorii, emisă de PAID, fie printr-una facultativă, încheiată cu o societate autorizată, vor fi amendaţi de autorităţile locale cu până la 500 lei. Amenzile vor fi aplicate de la 5 august, conform Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. Din Legea 260/2008 modificată şi republicată rezultă însă că primarii vor putea amenda persoanele care nu au încheiat o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei doar din luna august 2012, deşi Ministerul Administraţiei şi Internelor a anunţat că data limită este 15 iulie 2011.
Fără despăgubiri de la buget. Pe lângă amendă, proprietarii nu beneficiază, în cazul producerii unuia dintre cele trei dezastre naturale definite prin Legea 260/2008 (cutremur, alunecare de teren şi inundaţie), de niciun fel de despăgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudiciile produse locuinţelor. Pe de altă parte, persoanele fizice despăgubite, în condiţiile Legii 260/2008, pentru pagubele rezultate în urma producerii unui dezastru natural nu beneficiază de prevederile Legii 114/1996 referitoare la acordarea locuinţelor sociale.

Comentarii

Ultimă oră