Sari la conținut

Din martie, la UPU, SMURD şi Ambulanţă, raportările nu vor mai fi pe hârtie

din-martie-la-upu-smurd-si-ambulanta-raportarile-nu-vor-mai-fi-pe-hartie

Urgenţele vor fi monitorizate pe tabletă.


 Din martie 2017, la SMURD, UPU şi Ambulanţă, raportările nu se vor mai face pe hârtie, ci în sistem digital, după cum a anunţat Secretarul de Stat în MAI, Raed Arafat.

„Sistemul digital de raportare este deja utilizat, rata de raportare la SMURD depăşind 90%, la ambulanţă mai avem zone în care nu se raportează complet, doar parţial, iar la unităţi de primiri urgenţe iarăşi parţial. Suntem încă în faza de testare şi încercăm ca, până la sfârşitul lunii februarie, să îl folosim ca sistem principal de raportare. Încercăm ca, de la 1 martie, să ajungem către oprirea utilizării hârtiei în sistem, vom scoate treptat hârtia, şi vom folosi doar sistemul digital de raportare. Fişele pacienţilor nu vor mai fi completate pe hârtie. Nu suntem primii care facem acest lucru, sunt foarte multe ţări în care nu se mai foloseşte hârtia nici pe ambulanţe, nici în UPU-uri, ci se folosesc doar raportări digitale”, a precizat Raed Arafat, care este şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).

Sistemul de raportare digitală este implementat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) printr-o finanţare europeană.

„STS este cel care gestionează serverele sistemului pentru noi, nu există costuri suplimentare de plătit cuiva de către serviciile judeţene de Ambulanţă sau UPU. În momentul în care ai sistemul implementat şi îl foloseşti, intră în sistemul naţional iar datele vin către DSU şi Ministerul Sănătăţii. Toată lumea a fost dotată şi la UPU-uri şi la serviciile de Ambulanţă şi la SMURD, cu tablete şi sisteme fixe, calculatoare, în UPU, pentru raportări digitale la punctul de triaj, pentru cei care văd pacienţii”, a mai subliniat şeful DSU.

Raed Arafat a precizat că noul sistem nu va consuma mai mult timp, în condiţiile în care raportarea digitală este mult mai uşoară decât completarea unei fişe pe hârtie, deoarece operatorul nu are de scris, ci doar de bifat şi de răspuns la nişte întrebări din fişa electronică.

Comentarii

Ultimă oră