Modul de impozitare a cadourilor oferite de angajator salariatilor va fi modificat de la 1 ianuarie 2016, odata cu intrarea in vigoare a noului Cod fiscal. Pe de o parte, pentru firma, creste limita de deductibilitate a cheltuielilor cu cadourile in bani si in natura acordate angajatilor, in timp ce, pentru salariati, tichetele cadou devin neimpozabile, daca nu depasesc valoarea de 150 de lei. Acestea nu sunt singurele modificari la regimul fiscal al tichetelor cadou, noul Cod fiscal mai prevede si altele, scrie avocatnet.ro.Tratamentul fiscal in cazul acordarii de cadouri angajatilor:
 
1. Pentru angajator
In prezent, cheltuielile cu cadourile in bani si in natura sunt incadrate in categoria cheltuielilor sociale, care sunt deductibile la calculul impozitului pe profit in limita unei cote de pana la 2%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului.
    Incepand cu 1 ianuarie 2016, aceasta cota creste la 5%. Astfel, entitatile vor putea deduce o suma mai are in astfel de scopuri. Nu uitati ca in aceasta categorie de cheltuieli nu intra doar cele aferente cadourilor acordate salariatilor. Alte exemple ar fi:
        ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru proteze, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii, ajutorarea copiilor din scoli si centre de plasament;
         contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, acordate de angajator pentru salariatii proprii si membrii lor de familie, precum si contributia la fondurile de interventie ale asociatiilor profesionale ale minerilor;
         alte cheltuieli cu caracter social efectuate in baza contractului colectiv de munca sau a unui regulament intern.
Atentie! Observati formularea utilizata si in prezent si in Noul Cod fiscal. Pentru angajator, cadourile in bani sau in natura, inclusiv tichetele cadou pot fi oferite atat salariatilor, cat si copiilor minori ai acestora (nu exista conditia ca salariatii sa aiba copii minori).
 
2. Pentru angajati
Inainte de 1 ianuarie 2016
   Conform Codului fiscal (art 55, alin 4, lit a) din vechiul Cod fiscal, cadourile constand in bani sau in bunuri oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, in masura in care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei. In cazul copiilor, plafonul stabilit se aplica pentru fiecare copil minor al fiecarui angajat.
        Tichetele cadou sunt considerate avantaje de natura salariala ori asimilate salariilor. Astfel, tichetele cadou acordate potrivit legii, indiferent daca sunt acordate in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului sau angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie, in limita sumei de 150 lei sau peste acest plafon sunt supuse impozitului pe venit. Astfel, la stabilirea impozitului pe venituri din salarii se iau in calcul aceste avantaje, care sunt cuprinse in venitul brut lunar din salarii, avantaje care se impoziteaza cu cota de 16%.

CITEȘTE MAI MULTE PE: romaniatv.net