Sari la conținut
diminuarea-violentei-in-scoli-

10% din infracţiuni s-au petrecut în afara şcolilor. Restul în incinta unităţilor de învăţământ! Este analiza la rece făcută de instituţia judeţeană de poliţie, pentru activitatea educaţională din 2012-2013.  Acesta este şi motivul pentru care forţele de ordine au elaborat o altă strategie pentru reducerea violenţei în unităţile de învăţământ. De asemenea, vor fi luaţi la bani mărunţi şi patronii de localuri care vor comercializa băuturi alcoolice şi ţigări, minorilor. Aceste programe de preventie a delicventei juvenile vor fi coordonate de Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, în colaborare cu Poliţia Judeţeană, cea locală şi jandarmeria Braşov.  Există strategii, însă rezultatele acţiunilor dezvoltate pe baza acestora nu sunt satisfăcătoare.


Pentru  anul şcolar 2013-2014 vor fi luate măsuri suplimentare pentru creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ preuniversitar pentru acest an şcolar. „De asemenea, ne-am axat şi pe controalele la agenţii economici din zona unităţilor şcolare, pentru a preveni comerţul ilegal cu tutun, cu alcool”, a declarat Liviu Naghi, purtător de cuvânt IPJ Braşov.
„Acţiunea noastră, deşi s-a rezumat de multe ori la coordonarea unor efective masive în cazul Poliţiei locale, Jandarmeriei şi Poliţie care veneau în exteriorul unităţilor şcolare nu făceau atât de mult încât să eradicheze fenomenul infracţional care se produce în incinta unităţilor şcolare. De aceea ne-am gândit să schimbăm un pic perspectiva şi să acţionăm dinspre interior spre exterior”, ne-a spus George Baciu, şef Poliţia de Proximitate.
„Strada Republicii, după cum ştiţi este plină de terase. Luni, terasele erau pline de elevi care consumau alcool. Cred că ar fi de făcut ceva şi în acest sens. Ceva de genul, o campanile de informare a agenţilor economici în privinţa sancţiunilor pe care le pot primi în cazul în care vând alcool minorilor”, a declarat Dragoş Crăciun, consilier judeţean PNL.
„În sistem sunt probleme! Profesorii nu pun absenţe! De ce? Deci, la planul de măsuri, credeţi-mă, stăm extre  de bine. Dumneavoastră (n.r. forţele de ordine), noi învăţământul, la nivel de inspectorat, la nivel de minister! Planul de măsuri este uriaş, dar fără acţiuni şi, acţiuni cu urmări, nu se va întâmplă nimic!”, a spus Ştefan Aranyosi, directorul Liceul Silvic Braşov.
„Nu mi se pare că ar atrage (n.r. cumpărarea de băuturi alcoolice) şi un consum. Chestiunile de tipul ăsta trebuie să le facem în direct, adică să sensibilizăm mediul de agenţi economici, care o să răspundă de genul: de unde să ştiu eu că are 15 ani. Oricare dintre noi trimitem copiii la alimentară să facă cumpărături. Cred că sensibilizarea trebuie să fie o preocupare mai generală”, a declarat chestor Ion Aron, şef Poliţia Braşov.
Preşedintele ATOP, Claudiu Coman, a cerut ajutorul mass-media care să promoveze programele de combatere a delicvenţei juvenile, dar mai ales să facă publice numele localurilor care vând alcool şi tutun minorilor. De asemenea proiectul „Curaj civic” derulat de Poliţia de proximitate se va derula în zece dintre şcolile braşovene şi va fi menit să dezvolte spiritul civic.

Comentarii

Ultimă oră