Sari la conținut

Dilema artiştilor braşoveni: artă sau supravieţuire?

dilema-artistilor-brasoveni-arta-sau-supravietuire

Artist sau taximetrist? Pe cât de frumoasă şi tumultoasă pare viaţa pe scenă, pe atât de dură poate fi, cel puţin în România. Chiar dacă sunt apreciaţi şi recunoscuţi, artiştii Filarmonicii Braşov nu se pot descurca cu banii câştigaţi din meseria pe care o fac cu atât de mult drag. Sunt nevoiţi adesea să aibă un al doilea job, de cele mai multe ori din cu totul alt domeniu faţă de ceea ce fac.

Câteva aspecte legate de aceste chestiuni ne-au fost împărtăşite de dirijorul Kameratei Kronstadt Cristian Oroşanu: „Adevarul este că viaţa de artist în România este grea. Foarte greu poţi trăi aici doar cu banii din muzică. Mulţi colegi de ai mei de la Filarmonică mai au un alt loc de muncă pe langă pentru a se putea descurca. Unii fac taximetrie sau lucrează la agenţii imobiliare”.

În aceste condiţii, probabil starea de resemnare ar trebui să fie vie printe artiştii filarmonicii Braşov. Ei bine, aceştia fac în continuare ceea ce ştiu cel mai bine, însă doar pentru a încânta publicul şi pentru satisfacţia lor personală, chiar dacă, pentru a-şi rotunji veniturile ajung să cânte chiar şi la nunţi. „Da. Este adevărat că sunt situaţii în care colegi de-ai mei trebuie să cânte la nunţi, la diferite evenimente, cântă pe unde pot, doar pentru a putea să câştige ceva în plus şi să se descurce”, a mai spus Oroşanu.

Viaţa de artist nu este mereu frumoasă. Poate singurul lucru care îi mai încălzeşte pe aceşti artişti este sentimentul de mulţumire atunci când sunt pe scenă, pentru că din punct de vedere financiar, cu siguranţă mulţumirea se lasă aşteptată.

Comentarii

Ultimă oră