Sari la conținut

Dezbatere istorică despre „Orașul Stalin” la Consiliul Județean Brașov

dezbatere-istorica-despre-orasul-stalin-la-consiliul-judetean-brasov

Joi, 3 august 2017, între orele 10.30 şi 13.00, în Sala Festivă (sala 120) a Consiliului Județean Brașov, este programată o întâlnire-dezbatere cu brașovenii. Istorii din Orașul Stalin le vor fi împărtășite celor prezenți de către participanții la școala internațională de vară (istorici, specialiști în comunicare, voluntari, ziariști și pasionați de istoria recentă). Acțiunea face parte din proiectul „Am fost cetăţean al oraşului STALIN”.

Dezbaterea va pune accentul pe experiența personală a brașovenilor care au fost cetățenii orașului Stalin, pe necesitatea identificării și protejării patrimoniului istoriei recente și sensibilizarea comunității locale cu privire la memoria istorică.

La dezbaterea despre Orașul Stalin sunt invitați toți pasionații de istorie locală. Intrarea este liberă!


.................................................................................................................

„Am fost cetăţean al oraşului STALIN”, acesta este numele proiectului care se desfăşoară până pe 6 august 2017, la Braşov, prin care echipele „Orașelor Stalin”, formate din istorici, specialiști în comunicare, voluntari, ziariști și pasionați de istoria recentă, participă la o activitate comună.

Proiectul este finanțat integral de Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură (EACEA) a Comisiei Europene prin programul „Europa pentru Cetățeni”, Componenta 1 „Memorie istorică europeană”.

La școala de vară de la Brașov participă echipe care reprezintă Muzeul Național de Istorie al Albaniei, Universitatea Dunaújváros (Ungaria), Muzeul Regional de Istorie Varna (Bulgaria), Katowice Miasto Ogrodów (Polonia), European Network Remembrance and Solidarity (Polonia), Universitatea „Transilvania” Brașov și Muzeul Județean de Istorie Brașov.

Programul școlii de vară a început cu întâlniri de lucru în care fiecare echipă Stalin a prezentat o sinteză a activităților desfășurate în cadrul proiectului până în prezent și a continuat cu o vizită tematică în Brașov pe urmele Orașului Stalin.

  Proiectul Muzeului Județean de Istorie Brașov este primul proiect românesc finanțat de Comisia Europeană pe această componentă și primul proiect cu finanțare de la Comisia Europeană câștigat de o instituție culturală brașoveană, potrivit directorului instituţiei, Nicolae Pepene.

„Este o temă de istorie universală, de istorie europeană şi cred că perioada stalinistă, chiar dacă nu te-ai numit oraşul Stalin, a lăsat în urmă multe drame, multe tragedii, dar în acelaşi timp reprezintă şi multe poveşti de viaţă şi cred că Braşovul cu asta poate să vină, ca şi ceilalţi parteneri ai noştri. Dincolo de exponate, de mărturii aduse din arhive sau de alte surse de documentare ştiinţifică, poate să vină cu aceste poveşti despre cum a fost să trăieşti în perioada stalinistă şi în mod punctual, cum a fost să fii cetăţean al oraşului Stalin, aşa cum s-a numit Braşovul în perioada 1950-1960. Ne bazăm pe faptul că există astfel de mărturii atât din partea braşovenilor găsiţi aici de oraşul Stalin, cât şi din partea celor veniţi odată cu oraşul Stalin. Sunt poveşti de viaţă spectaculoase şi de fapt, aceasta este istoria”, a subliniat directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov, Nicolae Pepene.

Proiectul urmăreşte să provoace comunităţile să discute despre această perioadă foarte dură, despre istoria lor sau mai mult decât atât, ţinând cont că un grup ţintă sunt tinerii, aşa poate vor înţelege mai multe despre ceea ce a însemnat o perioadă dramatică a omenirii, respectiv perioada dominată de cultul personalităţii şi de autoritatea Moscovei şi a dictatorului Stalin.

Proiectul „Am fost cetăţean al oraşului STALIN” dezvoltă un parteneriat internaţional între organizaţii culturale din şase oraşe europene Stalin, respectiv Braşov, Varna (Bulgaria), Katovice (Polonia), Kucova (Albania), Eisenhuttenstadt (Germania), şi Dunaujvaros (Ungaria).

Comentarii

Ultimă oră