Sari la conținut
dezbatere-despre-regionalizare

75% din banii asiguraţilor braşoveni vor rămâne în judeţ! Cel puţin aşa sună, în primă fază, una dintre efectele regionalizării, enunţată de vicepremierul Liviu Dragnea la întâlnirea cu reprezentanţii administraţiilor locale.

Conform acestor discuţii, o mare parte din instituţiile descentralizate ar urma să intre sub tutela consiliilor judeţene. Printre ele se numără Agenţia de şomaj, Ambulanţa, Centrul de transfuzii sanguine sau Direcţia de sănătate publică.
Nu s-a discutat despre capitale.  La dezbaterea pe tema regionalizării, desfăşurată la Tulcea, Braşovul a fost reprezentat de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Mihai Pascu, iar marele absent a fost Sibiul. A fost cea mai aplicată discuţie pe tema descentralizării şi mult discutatei regionalizări. Este părerea vicepreşedintelui consiliului judeţean Mihai Pascu, vizavi de întrunirea de la Tulcea organizată de vicepremierul Liviu Dragnea. Cel puţin deocamdată, spune Pascu, nu s-a luat în dezbatere problema stabilirii capitalelor regionale sau cum vor arăta aceste entităţi. „Se va pune baza legală în urma acestor discuţii pentru descentralizare în 2014, urmând ca pe perioada  întregului an să se facă transferul treptat de competenţe de la nivel central la nivel local”, a declarat Mihai Pascu, vicepreşedintele CJ Braşov.
CAS, subordonat  Consiliului Judeţean. Se discută ca unele instituţii aflate acum sub directa îndrumare a ministerelor sau agenţiilor naţionale să fie transferate la consiliile judeţene. Un exemplu este CAS. Pe lângă faptul că va rămâne o parte din fonduri la Braşov, Consiliul Judeţean va putea semna contractele cadru cu spitalele publice şi clinicile private.
„Propunerea vicepriministrului Dragnea este ca aceste Case de asigurări să treacă în subordinea Consiliului judeţean. Dar, cel mai important este faptul că şi partea financiară ne avantajează, în sensul în care s-a propus ca 75% din taxele care se strâng pentru asigurările de sănătate de stat să rămână la nivelul judeţului şi numai 25% să plece la nivel central pentru reechilibrări”, a mai spus Mihai Pascu.
De asemenea, la Tulcea s-a mai dezbătut şi subiectul ce vizează înfiinţarea unei burse a pământului, printr-o lege specială. Pascu precizează că este vorba de reglementarea tranzacţiilor imobiliare într-un cadru organizat, prioritară fiind comasarea terenurilor valoroase. Vestea proastă pentru braşoveni se referă la faptul că nu vom avea parte de un spital regional pe bani europeni, pentru că nu sunt fonduri decât pentru două astfel de instituţii medicale în ţară. Şanse mari de finanţare comunitară vor avea tot spitalele judeţene şi orăşeneşti, pentru reabilitări şi modernizări.

Comentarii

Ultimă oră