Sari la conținut
despre-buna-vestire-in-traditia-junilor

E bine când tradițiile se păstrează și sunt duse mai departe!


   Sâmbătă a avut loc prima acțiune a Junilor, din acest an. Brașovul este recunoscut pentru prin toată țara pentru locurile frumoase, pitorești și pentru tradițiile Junilor, desre care s-a auzit prin toată România.


   Uniunea Junior din Șcheii Brașovului și Brașovechi a organizat sâmbătă, 23 martie 2019, la Casa Junilor de lângă Poarta Șchei, evenimentul „Buna Vestire în tradiția junilor”.


   La eveniment a fost prezentat un istoric al acestei tradiţii și a fost făcut public pentru cei prezenți programul de desfăşurare şi calendarul viitoarelor activității ale Junilor.


   Întâlnirea l-a avut invitat pe prof. preot Vasile Oltean, directorul Muzeului Prima Şcoală Românească şi autorul cartilor despre istoria junilor, care a povestit și explicat pe larg despre sărbătoarea Bunei Vestiri și despre felul în care e sărbătorită de către Juni. A fost prezent și Iosif Iepure, recent premiat cu distincția „Tezaur Uman Viu”, din partea UNESCO.


   Scriitorul Dan Despan a citit în fața auditoriului poezia „Surlașul”. Momentul culminant i-a aparținut surlașului Gheorghe Bodeanu, care a cântat la surlă, la fel cum cântau înaintașii încă dinaintea dacilor.


    Preotul prof. Vasile Oltean a explicat: „Pe vremuri, prin surlă se anunța venirea domnitorului, sau evenimentele comunității, inclusiv nașterea unui copil. Surlașul trăgea din surlă în Piața Prundului și toată lumea se oprea ca în fața unui moment sacru. Oamenii se așezau în genunchi și ascultau cu sfințenie acest moment. Din Piața Prundului se pleca și se urca Pe Coastă. A fost și este o manifestate sacrală, care se desfășoară aproape de divinitate, de cer. Surlașul trage din surlă în patru direcții ale Brașovului, de Buna Vestire, sărbătorită în fiecare an pe data de 25 martie. Se vestește nașterea naturii, pe lângă vestea cea mare a Maicii Domnului.”

Comentarii

Ultimă oră