Sari la conținut

Debutează proiectul cultural „Muzeul din școală – Sohodol”

debuteaza-proiectul-cultural-muzeul-din-scoala-sohodol

Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov, împreună cu partenerii Primăria Bran, Liceul Teoretic „Sextil Pușcariu” Bran și S.C. Expoziții Călătoare S.R.L. anunță începerea proiectului „Muzeul din școală – Sohodol”.

Proiectul cultural, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, se desfășoară în perioada iunie-septembrie 2019 și propune realizarea unei amenajări muzeale interactive pentru valorificarea moștenirii culturale a comunității locale din Sohodol, comuna Bran, județul Brașov.

Expoziția interactivă va cuprinde următoarele teme principale: etnografie, tradiții și obiceiuri locale, comunitatea locală.

  În perioada următoare va fi realizată o cercetare-documentare etnografică și a moștenirii culturale a comunității din Sohodol și vor fi create mai multe obiecte de uz gospodăresc specifice vieții rurale, printre care: război de țesut, sucală, fuior și fus, mașină de tors, roată de depănat, rășchitor și vârtelniță.

Toate acestea vor face parte din expoziția interactivă, organizată în două săli de clasă ale Școlii Gimnaziale din Sohodol. Se va opta pentru o formulă expozițională în care se vor regăsi etalate panouri fotodocumentare reprezentative pentru istoria, tradiția și meșteșugurile casnice specifice zonei și o galerie a portretelor cu locuitorii de azi ai comunității.

În 14 septembrie 2019 va fi inaugurat muzeul, în cadrul căruia va fi derulat un program complex de activități educaționale, inspirate de specificul moștenirii culturale a comunității locale. Replicile obiectelor etnografice, prezente în expoziție, vor servi la desfășurarea activităților dedicate beneficiarilor direcți, copii și tineri care vor dobândi cunoștințele necesare utilizării acestora, păstrând în acest fel tradițiile locului.


   Duminică, 16 iunie 2019, s-au organizat la Biserica „Sfânta Cuvioasa Parascheva și la Biserica „Sfânta Treime” din satul Sohodol, comuna Bran, două acțiuni de conștientizare a populației locale cu privire la importanța păstrării moștenirii culturale, a tradițiilor și obiceiurilor locale și transmiterea lor mai departe generațiilor următoare.

Comentarii

Ultimă oră