Sari la conținut
de-la-tiraspol-la-brasov

Vineri, 16 mai,  se împlinesc 202 ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Ţarist. Pentru marcarea acestui eveniment istoric, în Piaţa Sfatului se desfăşoară mai multe acţiuni la care participă şi un invitat de onoare. Este vorba de un apărător al limbii şi şcolii româneşti din Transnistria, Ion Iovcev, directorul Liceului Lucian Blaga din Tiraspol.
Profesorul Ion Iovcev a fost, joi,  invitat la Consiliul Judeţean Braşov, dar şi la Primărie. Aici, dascălul le-a ­povestit reprezentanţilor autorităţilor locale, dar şi jurnaliştilor, prin câte a trecut în ultimii ani şi la ce presiuni mai sunt încă supuşi el şi alţi profesori, dar şi părinţii elevilor români din Transnistria.
„Este greu să trăim acolo, însă avem imunitate şi Dumnezeu ne ajută. Dar există atâta ură în jur faţă de unii oameni care vor să înveţe în limba lor”, a spus profesorul Ion Iovcev.
Situaţia şcolilor româneşti din Transnistria este una delicată, spune profesorul şi de-a lungul anilor au fost tot felul de tentative de închidere a unităţilor şcolare. Niciuna dintre acestea nu funcţionează în clădiri proprii, iar chiriile cerute sunt imense. De exemplu, una din şcoli plăteşte o chirie anuală de 400 de mii de lei moldoveneşti, echivalentul a aproximativ 100 de mii de roni.
„Acolo, în Tiraspol, este o altă lume, unde parcă timpul s-a oprit în loc, este o micro-uniune sovietică, aceleaşi denumiri de străzi comuniste, cu statuile lui Lenin, cu tancul eliberator, cu tunuri, asta este realitatea în Tiraspol”, a povestit Ion Iovcev.
Cu toate dificultăţile şi presiunile care se fac, profesorul Ion Iovcev spune că nu va renunţa niciodată la limba română.
Vineri, profesorul Ion Iovcev se va afla faţă în faţă cu elevii Colegiului Naţional „Unirea” şi apoi cu elevii Colegiului de ştiinţe ale naturii „Emil Racoviţă”, pentru o discuţie deschisă despre identitatea românească dincolo de graniţele României.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Mihai Pascu, a spus că alături de ­Biblioteca Judeţeană va pregăti un fond de carte pentru elevii din şcolile româneşti din Transnistria.
„Consiliul Judeţean Braşov va încerca să-i sprijine pe elevii români din Tiraspol prin intermediul Bibliotecii Judeţene. Vom dona un fond de carte, este vorba despre beletristică, autori români consacraţi. De asemenea, am discutat pentru organizarea unei tabere pentru elevi în această vară, aici, la Braşov, acţiune pe care o vom susţine financiar. Este important să-i sprijinim pe copiii din Tiraspol, pentru care vorbirea în limba maternă este mai mult decât un act de curaj”, a declarat Mihai Pascu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov.

Comentarii

Ultimă oră