Sari la conținut
de-la-1-august-medierea-este-obligatorie

Incepand cu 1 august, o parte din actiunile civile si penale vor fi respinse de catre instantele de judecata daca partile nu vor trece, inainte de inceperea procesului, printr-o sedinta obligatorie de informare asupra avantajelor medierii.
Sedinta de informare in care mediatorul le explica partilor avantajele medierii este gratuita, insa procedura de mediere este taxata de catre mediatori. Tarifele practicate difera in functie de natura si complexitatea litigiului.Procedura de informare privind medierea nu poate depasi 15 zile.

Dovada participarii la sedinta de informare se face printr-un certificat eliberat de mediator, in timp ce, daca una dintre parti refuza in scris participarea la sedinta de informare, nu raspunde invitatiei sau nu se prezinta la data fixata pentru sedinta de informare, se intocmeste un proces-verbal, care va fi depus la dosarul instantei. Potrivit mediatorului Gabriela Gyongy Mihut, purtatorul de cuvant al Consiliului de Mediere, medierea poate dura intre doua si sase saptamani, in functie de complexitatea cauzei si de sediul partilor. Ea mai arata ca la aceasta perioada se adauga intre trei zile si doua saptamani, pentru validarea hotararii.

Potrivit articolului 60 indice 1 din Legea 192/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, partile sau partea interesata trebuie sa faca dovada ca au participat la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii, in cazul mai multor tipuri de litigii: in domeniul protectiei consumatorilor; in materia dreptului familiei, in domeniul litigiilor privind posesia, granituirea, stramutarea de hotare, precum si in orice alte litigii care privesc raporturile de vecinatate; in cazurile de malpraxis, in litigiile de munca, in litigiile civile a caror valoare este sub 50.000 de lei, cu exceptia litigiilor in care s-a pronuntat o hotarare executorie de deschidere a procedurii de insolventa, a actiunilor referitoare la registrul comertului si a cazurilor in care partile aleg sa recurga la alte proceduri prevazute de lege.

De asemenea, in materie penala, procedura de informare este obligatorie in cazul "infractiunilor pentru care retragerea plangerii prealabile sau impacarea partilor inlatura raspunderea penala, dupa formularea plangerii, daca faptuitorul este cunoscut sau a fost identificat, iar victima isi exprima consimtamantul de a participa la sedinta de informare impreuna cu faptuitorul".Printre infractiunile care pot ajunge la mediere se numara, astfel, lovirea, amenintarea, dar si violul. Vezi mai multe detalii despre procedura pe www.avocatnet.ro;

Comentarii

Ultimă oră