De opt ani, marele ispravnic al bucatelor, vinurilor şi obiceiurilor româneşti ne lipseşte de Crăciun. Din case şi din farfuriile cu bucate de sărbătoare. Fiind atât de mult al nostru, am devenit ai lui fără să o conştientizăm decât atunci când ne apucăm de pregătit … ”porcăriile” ritualice.  Născut  în Ţara Făgăraşului, obsedat de Ohaba copilăriei, Radu Anton Roman a fost dăruit cu harul scrisului şi al gătitului. Un Gargantua braşovean, pantagruelic până la jertfa de sine. Cartea sa de căpătâi este un compendiu gastronomic cu valenţe de cercetări arheologice, etnografice şi sociologice. Reţetele sunt doar un pretext pentru a face loc unui roman fascinant scris cu nerv, verb şi umor de mare clasă. Dacă nu aţi citit “Bucate, vinuri și obiceiuri românești” , merită să o faceţi cu prisosinţă. Este cel mai frumos omagiu pentru cel mai mare scriitor dintre bucătari şi invers. Mare la propriu şi la figurat!
Să îi fie nemurirea uşoară…