Sari la conținut
de-ce-trebuie-sa-tinem-ouale-la-rece

Cum de rezistă ouăle fără să fie ţinute în frigider în cămările ţăranilor, în timp ce la oraş le cumpărăm din supermarket, unde sunt păstrate în zonele frigorifice, apoi le depozităm la rece imediat cum ajungem acasă.
Oul este o minune a naturii, mai ales în ceea ce priveşte capacitatea de autoapărare, iar acest lucru se traduce prin stratul natural de protecţie care îl învăluie la suprafaţă, care împiedică bacteriile să se infiltreze prin porii din coajă, explică editorul culinar Michael Ruhlman, autorul cărţii „Egg: A Culinary Exploration of the World's Most Versatile Ingredient“, citat de kitchendaily.com Astfel, acest înveliş protector funcţionează ca o vestă de siguranţă pentru ou, păstrând apa şi oxigenul în interior şi bacteriile nocive la exterior. Spălarea oului distruge stratul protector şi astfel creşte probabilitatea contaminării bacteriene prin pori sau prin crăpăturile extrem de fine de la suprafaţa cojii, conform omului de ştiinţă Yi Chen, de la Universitatea Purdue din SUA, citat de kitchendaily.com.  Numai că în decursul timpului, la nivelul industriei alimentare s-a ajuns la concluzia că ouăle care nu sunt spălate nu sunt la fel de atrăgătoare precum cele curăţate. Aşa că imediat după ce găinile depun ouăle, acestea sunt spălate cu apă caldă şi săpun. Acest „duş“ nu face decât să distrugă învelişul protector al oului, strat care acţionează ca o barieră împotriva contaminării bacteriene.  Un alt motiv pentru care ouăle au început să fie spălate în multe părţi ale lumii are de-a face şi cu teama contaminării cu salmonella, bacterie care cauzează diverse boli infecţioase, inclusiv intoxicaţii alimentare. Problema este că salmonella enteritidis poate să afecteze ovarele găinilor, contaminând gălbenuşul înainte de formarea cojii oului. Prin gătire, bacteriile sunt distruse în mod normal. Totuşi, chiar şi în aceste condiţii ouăle contaminate cu salmonella încă sunt cauza pentru o mulţime de îmbolnăviri. În SUA, de exemplu, se înregistrează 142.000 de astfel de cazuri în fiecare an, conform FDA (Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA). Medicul veterinar Vincent Guyonnet este de părere că ambele metode de păstrare a ouălor sunt corecte. Însă important este să respectăm regulile pentru fiecare opţiune în parte. Din momentul în care am decis că le spălăm şi le păstrăm la rece, atunci acest proces trebuie urmat fără abatere. Altfel, dacă ouăle sunt reci şi cumpărătorul le depozitează la temperatura camerei, acestea încep să „transpire“. Şi apare riscul să formeze mucegai. Un alt motiv pentru care se preferă refrigerarea este extinderea termenului de valabilitate, de la 21 de zile la aproape 50 de zile, mai spune Vincent Guyonnet. Guyonnet, care s-a născut şi a crescut în Franţa, spune că există încă multe ţări unde oamenii nu sunt deranjaţi de faptul că ouăle sunt mai puţin aspectuoase pentru că nu sunt spălate. „Pe de altă parte, în America de Nord oamenii s-au obişnuit ca totul să fie extrem de curat, aşa că au decis să aleagă calea refrigerării“, observă acesta. Concluziile unui experiment realizat anul trecut arătau, de asemenea, că ambele variante de depozitare sunt corecte. Cu o singură condiţie: ouăle păstrate în afara frigiderului trebuie să beneficieze de o temperatură constantă situată sub 20 de grade Celsius. Un studiu realizat de Comisia Internaţională a Oului, realizat în 38 de ţări, a scos la iveală ce părere au oamenii despre felul în care arată ouăle pe care le cumpără. Astfel, irlandezii, francezii, cehii, ungurii, portughezii, nigerienii şi britanicii preferă ouăle cu coaja de culoare mai închisă, în timp ce canadienii, finlandezii, americanii şi indienii preferă ouăle cu coajă albă. Olandezii şi argentinienii au fost singurii care nu s-au arătat interesaţi de astfel de detalii, scrie adevarul.ro

Comentarii

Ultimă oră