Sari la conținut

Turismul românesc are o şansă nebănuită în urma problemelor turismului din Grecia, afectat de instabilitatea politică şi de pericolul ieşirii acestei ţări din zona euro, arată reprezentanţii Federaţiei Patronatelor din Turism şi Servicii (FPTS).

„Realocările de turişti şi reorientarea tur-operatorilor străini, speriaţi de derapajele Greciei, pot fi o şansă nesperată de pe urma căreia România să câştige un aflux semnificativ de turişti străini. România mai poate profita şi de pe urma faptului că Turcia, ţară cu o dezvoltare turistică foarte mare şi având deja tradiţie pe pieţele vest şi est-europene, a ridicat tarifele pentru sezonul 2012, bazându-se pe brandul de ţară. Această măsură însă a dus la o micşorare relativă a cererii de pachete turistice în Turcia“, se precizează în comunicat.
Potrivit acestuia, de nişa creată de instabilitatea socio-economică din Grecia pe de o parte şi de creşterea tarifelor la pachetele turistice de către Turcia pot profita pe plan european doar două ţări, România şi Bulgaria.
Bulgaria are o colaborare extrem de lungă cu tur operatorii germani, însă luna mai şi începutul lunii iunie au adus o uşoară scădere a prezenţei turiştilor germani pe litoralul bulgăresc, iar astfel a apărut un număr de turişti germani care nu sunt prezenţi pe pieţele clasice, ei putând fi consideraţi o ţintă reală pentru turismul românesc.
Pe de altă parte, comunicatul avertizează că turismul românesc trebuie să efectueze “de urgenţă” modificări substanţiale în propriul mod de operare, pentru a deveni o destinaţie care să-i atragă pe cei care nu mai caută litoralul grecesc sau turcesc.
„Sistemul all inclusive trebuie generalizat pe piaţa românească, cu amendamentul că standardele pe care le aşteaptă turiştii străini sunt ridicate. În plus, atunci când vorbim despre turişti străini nu trebuie să ne referim doar la litoralul românesc. Este ştiut că în extrasezon turiştii străini practică turismul balnear, putând fi atraşi uşor şi în astfel de staţiuni“, se mai arată în documentul citat.

Comentarii

Ultimă oră