Sari la conținut
dan-calancea-la-sportul-de-la-ora-5

De Ziua Mării Negre, doi constănțeni s-au întâlnit la Radio Brașov pentru a vorbi despre baschetul brașovean și nu numai. Dan Calancea a fost invitat la Sportul de la ora 5, iar acum, pentru cei care au ratat interviul live, iată ce spunea antrenorul Olimpiei CSU Brașov, la începutul pauzei competiționale, acum 3 săptămâni.

Cum ați ajuns din Constanța la Brașov? Ce v-a adus aici?

Sunt constănțean 100%, dar mai mulți ani din viața mea i-am petrecut aici, la Brașov. Deci, pot spune cumva, că sunt în egală măsură și constănțean, și brașovean.
La terminarea liceului, pentru că în orașul de la malul mării pe vremea aceea nu exista un institut de învățământ superior – doar Academia de Marină „Mircea cel Bătrân” –, terminând perioada junioratului, aveam mai multe opțiuni, să mergem la câteva echipe care aveau în localitatea respectivă și o universitate. Țineam neapărat să facem și o facultate – și spun „țineam” pentru că împreună cu mine a venit și fratele meu, în același timp, în același an. Practic, am venit de la Constanța pentru a face facultatea aici la Brașov. Am absolvit Facultatea de Electrotehnică, pe vremea aceea era o facultate extrem de greu de făcut, și consider că am îmbinat foarte bine școala cu sportul fiindcă în perioada studenției am fost jucător aici, la echipa de baschet divizionară A, CSU Brașov.
La un moment dat, când am considerat că ceea ce am avut de spus ca jucător, am spus, a fost o conjunctură favorabilă și am devenit antrenor la echipa de divizia B – în momentul acela – CSU Brașov, iar după primul sezon, după 25 de meciuri care au fost 25 de victorii, am reușit să promovăm pe prima scenă a baschetului românesc, unde timp de 16 sezoane consecutive, am făcut, în opinia mea, o figură frumoasă, cu rezultate bune și foarte bune în ciuda faptului că în majoritatea edițiilor nu am beneficiat de un buget așa cum aveau adversarele noastre.

De ce ați ales baschetul feminin? Sau cum v-a ales el pe dumneavoastră?

După 16 ani consecutivi de Liga Națională masculină, speram, pentru următoarea ediție, să ne luptăm de la egal la egal cu Asesoft Ploiești, formație care în acea perioadă era invincibilă, terminasem sezonul regulat pe locul 2 și ne propusesem ca în sezonul următor să ne luptăm real cu Asesoft-ul. Din păcate, nu s-au mai găsit resursele financiare necesare pentru a susține echipa în următorul sezon. Formația a retrogradat și de-atunci cu greu și-a mai găsit pașii… Domnul profesor Crăciun a venit și m-a întrebat dacă nu vreau să vin să antrenez echipa de fete. Inițial am răspuns categoric „Nu!”, dar a insistat, a insistat și după câteva luni de gândire am acceptat, iar în ultimii 5 ani am condus echipa de baschet feminin a orașului nostru.

Care este diferența între a antrena o echipă de băieți și una de fete?

Sunt multe diferențe majore, e firesc. Din punctul meu de vedere, este mai dificil să lucrezi cu echipele din baschetul feminin pentru că, în general, fetele sunt mai capricioase.

Sezonul trecut a fost cu bronz în Liga Națională și argint în Cupa României. Care este obiectivul echipei Olimpia CSU pentru acest sezon?

Parcursul în ultimele sezoane a fost de excepție pentru echipa noastră. Spun „de excepție” și vreau să subliniez faptul că adversarele cu care ne-am confruntat au avut bugete impresionante, de cel puțin 3-4 ori mai mari decât bugetul nostru. Ținând cont și de acest aspect, rezultatele au fost foarte pozitive. În acest sezon, ca și în cel dinainte, avem obiectiv fixat de conducere calificarea în play-off. Suntem angrenați în 3 competiții: în campionatul național, în Cupa României și în Cupa Europei Centrale. Sper să avem o comportare meritorie în toate aceste competiții.

Aminteați de Asesoft, una dintre forțele Ligii Naționale masculine din România. În opinia dumneavoastră, care sunt cele mai bune echipe de baschet masculin și feminin din România, la ora actuală?

La ora actuală, și în baschetul feminin, și în cel masculin, sunt câteva formații foarte puternice. Dintre cele masculine, indiscutabil, vorbim despre Universitatea Cluj, Steaua București, unele dintre cele mai puternice formații în această ediție de campionat. Iar în baschetul feminin, principalele candidate la titlu în acest sezon sunt Sepsi Sf. Gheorghe și CSM Satu Mare.

Cum ați comenta prestația naționalei la EuroBasket?

Consider că, pentru România, EuroBasket a fost o experiență extraordinar de utilă din toate punctele de vedere. Faptul că s-a reușit organizarea unei astfel de competiții în țara noastră, este un lucru care în următorii ani va resimți numai aspecte pozitive. Naționala noastră s-a comportat meritoriu în ciuda faptului că nu a reușit să câștige nici unul dintre meciurile jucate la Cluj. Adversarii au fost de nivel european, de nivel mondial, echipe cu individualități care evoluează în cele mai puternice campionate din Europa, unii dintre ei fiind legitimați chiar în NBA.

Care este cel mai bun jucător de baschet român al momentului?

Mulți jucători care au compus naționala noastră la acest EuroBasket au lucrat cu mine, au fost componenți de bază la cele două universiade la care am participat, în Serbia și în China, unde 6-7 jucători din actualul nucleu al echipei de la EuroBasket 2017 au avut o prestație extraordinară la Shenzhen, unde am jucat în sferturile de finală ale campionatului mondial.
România are mai mulți jucători valoroși. Indiscutabil, este vorba despre Vlad Moldoveanu, Andrei Mandache – sunt mai mulți jucători foarte buni, care sunt convins că în următoarea campanie de calificare la campionatul mondial vor avea prestații foarte bune.

Dacă ați putea să alcătuiți o echipă cu cei mai buni jucători ai lumii, din toate timpurile, care ar fi numele de care nu v-ați putea lipsi?

Sunt multe nume! De-a lungul timpul, baschetul nostru a creat valori indiscutabile. Din păcate, în ultimii ani, nu au mai apărut jucători la fel de buni cum au fost înainte. Andrei Folbert, Costel Cernat, Dan Niculescu – jucători care, pe vremea când evoluau pentru naționala României, jucau la cel mai înalt nivel în Europa.
Întreaga societate românească, după evenimentele din 1989, a parcurs un traseu imprevizibil. La fel s-a întâmplat și cu sportul românesc, care a avut de suferit. Cred că trebuie să regândim întreaga organizare a sportului din țara noastră. Sunt foarte, foarte multe echipe și foarte mulți jucători din sporturile individuale care dispar. Este o discuție amplă și delicată. Sper ca cei care conduc sportul românesc să găsească soluții pentru că efectiv sunt foarte multe sporturi care au ajuns la limita subzistenței.

Care este zona geografică din România în care publicul are o deschidere mai mare către extrafotbal? Și în special către baschet?

E firesc, lumea se uită la fotbal. Și eu sunt un iubitor de fotbal, dar țin să vă menționez că o statistică făcută în provincie, în sezonul trecut, aduce baschetul masculin românesc, ca număr de spectatori, pe locul I înaintea fotbalului. Adică baschetul a atras mai mulți suporteri la sală decât a făcut-o fotbalul pe stadion. Sunt săli în România, majoritatea în care au loc meciuri de baschet masculin, care sunt arhipline. Țin să subliniez atmosfera extraordinară care este în sala din Cluj-Napoca, la fel în sala de la Sibiu, unde efectiv suporterii din oraș duc echipa cu 3-4 locuri mai sus în clasament doar prin prezența la sală și prin ceea ce fac ei acolo. Același lucru se întâmplă și la Oradea, și la Târgu Mureș. Peste tot pe unde au loc meciuri de baschet masculin este o atmosferă faină.
Iar în baschetul feminin, vecina noastră, Sfântu Gheorghe, crează o atmosferă rar, rar întâlnită în sportul românesc. Sunt și suporteri care vin la noi, la meciurile de baschet feminin. Fără îndoială, prezența unui public numeros contează enorm în evoluția echipei.
Sunt centre care au cultura asta a sportului și suporterii vin la toate jocurile și susțin echipa într-un mod foarte plăcut. Fiecare sport are farmecul lui, la fel și baschetul feminin, care are un farmec aparte. Sunt convins că, de la an la an, liga noastră de baschet feminin progresează și vor veni din ce în ce mai mulți suporteri pentru a susține echipele favorite.

Pe scurt, ce meciuri grele, importante vor putea vedea brașovenii la Sala Sporturilor din orașul nostru până la finalul anului?

Urmează o săptămână de foc, în care urmează 4 meciuri grele: o deplasare la Satu Mare, apoi una la Cluj, intercalate cu un joc la Brno, în Cehia, și unul la Viena, în Austria. Primul joc pe teren propriu va fi în compania echipei Sepsi Sf. Gheorghe, un meci foarte dificil, un meci în care, de regulă, echipa din Sfântu Gheorghe este susținută aici la Brașov de cel puțin 7-800 de suporteri, uneori chiar 1.000.
Este un derby zonal, Sf. Gheorghe are clar ca obiectiv titlul, noi avem ca obiectiv calificarea în play-off, dar sunt convins că va fi un meci atractiv, iar cei care vor fi prezenți la sală vor putea aprecia un spectacol de înaltă calitate.

Meciul cu CSM Satu Mare, primul de după pauza competițională, se va juca duminică. Mai multe informații, aici.

Comentarii

Ultimă oră