Sari la conținut

Cvartetul Gaudeamus susține un Recital de excepție la Filarmonica din Brașov

cvartetul-gaudeamus-sustine-un-recital-de-exceptie-la-filarmonica-din-brasov

Filarmonica din Brașov organizează un concert cameral deosebit.

Astăzi, 5 iunie 2018, de la ora 18.30, melomanii braşoveni sunt aşteptaţi la un recital, cu un program de excepţie, susţinut de Cvartetul „Gaudeamus”, la Sala Mică de la Patria.

Ansamblul Gaudeamus Quartet este alcătuit din violonistele Lucia Neagoe și Raluca Irimia, violista Leona Varvarichi și violoncelistul Ștefan Neagoe,

Cvartetul de coarde Gaudeamus al Filarmonicii va interpreta „Cvartetul în Si bemol major op. 130” și Marea Fugă op. 133 („Grosse Fuge op. 133”) de Ludwig van Beethoven.

O istorioară interesantă se află în spatele lucrării «Cvartetul in Si bemol, op. 130». Iniţial a fost scrisă ca prima parte a concertului, are şase părţi, a şasea parte fiind «Marea Fugă», dar, prietenul şi editorul lui Beethoven, Artaria, i-a spus că este greu de susţinut de către artişti, dar şi greu de ascultat, mai ales pentru un public încă neobişnuit cu lucrările lui din ce în ce mai complexe. Astfel, Ludwig van Beethoven s-a văzut nevoit nevoit să detaşeze «Marea Fugă» ca lucrare de sine stătătoare, catalogând-o Opus 133, în locul ei compunând o ultimă parte pe cât de uşor de audiat, pe atât de greu de interpretat.

În integrala cvartetelor compuse de Beethoven, 17 la număr, se cântă în ordinea alcătuită de Enescu. Cele două lucrări – op. 130 şi op. 133 nu se află una lângă alta.

„Cvartetul Gaudeamus a mai susţinut integrala Cvartetelor beethoveniene la Braşov, la Iaşi şi la Genova, însă în acest recital, Cvartetul va pune cap la cap lucrările în varianta originală a Cvartetelor op. 130, fapt ce ar putea fi considerat o premieră pentru Gaudeamus Quartet pe plan local, dar şi naţional”, au explicat reprezentanţii Filarmonicii Braşov.

Comentarii

Ultimă oră