Sari la conținut

Cum trăiesc 90 de familii din Holbav fără curent în secolul 21 (reportaj video)

90-de-famiii-din-holbav-mananca-la-lumanare-video

Cine ar mai putea crede că în secolul nostru există oameni care nu au frigider şi sunt nevoiţi să îşi spele rufele cu mâna? Şi asta nu e tot: îşi petrec fiecare seară la lumânare, iar cei mai fericiţi şi-au cumpărat generator. Asta pentru că de zeci de ani nu au curent electric, deşi localitatea este situată la doar 22 de kilometri de Braşov. Poate că şi numele comunei Holbav le poartă ghinion, asta pentru că din germană se traduce ca Valea Găunoasă.
În comuna Holbav trăiesc 1300 de suflete, dintre care 300 sunt copii. Din cele 500 de locuinţe de pe teritoriul comunei, 90 nu au curent electric.
Localnica Ana Enescu are 62 de ani şi spune că aşa s-a pomenit: fără curent. Astfel este nevoită să adoarmă repede şi să se trezească dimineaţa în zori pentru a se bucura de lumină. „N-avem curent, gaz nu ne aduce, nu ne dă, nu avem de unde. Stăm pe întuneric, mâncăm seara la lumânare” spune cu amar femeia.

Acasă la familia Botea s-au întors copiii de la joacă şi au venit să-şi facă temele. Este vorba de un băiat în vârstă de 10 ani şi o fată care are 8 ani. Într-un colţ al camerei se distinge o lumină difuză, la care sunt nevoiţi să scrie şi să citească. Mama îi ajută în fiecare seara şi câteodată este nevoită să ţină lumânarea aproape de caietele celor doi, pentru a le uşura sarcina.

Localnicii cer din nou ajutorul autorităţilor. „Zona e foarte greu accesibilă, dar în premieră vă spun, anul acesta, depinde cât ne mai lasă vremea, dacă nu anul viitor sigur, vom începe lucrările. Avem o colaborare cu cei de la Electrica. Ei fac partea de medie tensiune şi transformatoarele, iar noi partea de joasă tensiune” a declarat primarul  Lucian Oprea.
„Conform regulamentului şi procedurii de licitaţie, în momentul în care se va termina procedura de licitaţie, vom şti exact termenul care se va fixa pentru finalizarea lucrării” a explicat Laura Pungă, şef Serviciu relaţii publice comunicare Electrica Distribuţie Transilvania Sud.

Mai multe detalii în video

Comentarii

Ultimă oră