Sari la conținut

Cum te poţi îmbogăţi din cultivatul cătinei

cum-te-poti-imbogati-din-cultivatul-catinei

Stirileprotv.ro scrie despre ''planta câştigătoare a sezonului'' - cătina. Fermierii care au avut inspiraţia să cultive cătină pot obţine 20.000 de euro la hectar, scrie sursa.

Majoritatea producţiei de cătină din România ajunge în Occident, sub formă de fructe proaspete, congelate sau ulei.

Cea mai mare producţie de cătină din România este în judeţul Arad, având 16 hectare. A fost înfiinţată în urmă cu 5 ani, iar producţia din 2014 este de 24 de tone la hectar. ''Este poate cea mai rentabilă cultură pomiculă, prin faptul că produce mult. O producţie valoroasă, bine vândută, în condiţiile în care costurile de producţie sunt relativ mici'', explică fermierul Alexandru Vulpe.

Acesta este de părere că oricine se poate îmbogăţi din cultura de cătină. Investiţia iniţială este de 7.000 de euro, iar câştigul este estimat de Vulpe la 90 de cenţi pe kilogram. Astfel, după un singur sezon, un om gospodar poate câştiga 170.000 de euro. ''Amortizarea este foarte rapidă, costurile de înfiinţare se pot amortiza de la prima producţie'', explică Vulpe.

Succesul cătinei poate fi explicat prin faptul că ea conţine mai multă vitamină C decât citricile şi este un foarte bun antioxidant, fiind întâlnită atât în industria farmaceutică, cât şi în cea cosmetică. ''Se vinde bine. Se face cu miere, două părţi cătină şi una de miere. Are foarte multe vitamine'', explică o vânzătoare din piaţă.

Anul trecut, România a exportat 521 de tone de cătină, în special în Belgia, Germania, Ungaria, Polonia şi Bulgaria.

Comentarii

Ultimă oră