Sari la conținut

Cum sunt create artificiile in culorile tarilor de la Campionatul Mondial de fotbal?

cum-sunt-create-artificiile-in-culorile-tarilor-de-la-campionatul-mondial-de-fotbal

Ce au in comun Anul Nou, un concert in aer liber si o nunta fastuoasa? In afara faptului ca sunt evenimente fericite, toate pot fi marcate cu ajutorul unui spectaculos foc de artificii.

Majoritatea oamenilor apreciaza un astfel de spectacol pirotehnic, insa cu siguranta fiecare s-a intrebat macar o data cum sunt create diferitele nuante vii care lumineaza cerul noptii.


Raspunsul este simplu: chimie pura. De altfel, atunci cand se refera la artificii, unii oameni spun ca sunt „50% arta si 50% stiinta”. Inainte ca stelutele, floricelele si celelalte forme spectaculoase sa explodeze la mare inaltime, uimind deopotriva adultii si copiii, aceste materiale pirotehnice sunt create folosind "ingrediente" de care multi dintre noi nu am mai auzit de la orele de chimie din liceu.


Interesant este ca anumite nuante ale artificiilor sunt mult mai usor de obtinut decat altele, iar unele culori par mult mai vii, comparativ cu celelalte. Acestea difera in functie de cat de accesibili sunt compusii chimici folositi in compozitia materialelor pirotehnice si cat de usor se combina.


Pentru a exemplifica aceste lucruri, am ales sa ne folosim de evenimentul care tine peste un miliard de oameni cu ochii lipiti de ecranele televizoarelor timp de o luna. Este vorba despre Cupa Mondiala din Rusia, care se va incheia nu numai cu incununarea unei noi „regine” a fotbalului international, ci si cu un nemaivazut foc de artificii.


Desi unele dintre cele 32 de echipe participante au fost deja eliminate, iar altele au sanse pur teoretice la castigarea trofeului, am facut un exercitiu de imaginatie. Ne-am gandit ce substante ar trebui folosite in compozitia artificiilor, pentru ca acestea sa capete culorile principale de pe steagul fiecarei nationale prezente la CM 2018. Iata ce a iesit:


1. Culoarea albastra - clorura de cupru (Uruguay, Rusia, Franta, Australia, Croatia, Islanda, Argentina, Costa Rica, Suedia, Coreea de Sud, Panama, Columbia);
2. Culoarea alba - oxid de bariu (Uruguay, Rusia, Egipt, Iran, Franta, Danemarca, Peru, Croatia, Nigeria, Argentina, Elvetia, Serbia, Costa Rica, Mexic, Coreea de Sud, Anglia, Tunisia, Panama, Japonia, Polonia);
3. Culoarea rosie - carbonat de litiu (Rusia, Egipt, Spania, Portugalia, Iran, Maroc, Franta, Danemarca, Peru, Croatia, Islanda, Elvetia, Serbia, Costa Rica, Mexic, Germania, Coreea de Sud, Anglia, Belgia, Tunisia, Panama, Japonia, Senegal, Columbia, Polonia);
4. Culoarea verde - clorura de bariu (Arabia Saudita, Portugalia, Iran, Nigeria, Brazilia, Mexic, Senegal);
5. Culoarea galbena - nitrat de sodiu (Spania, Brazilia, Germania, Suedia, Belgia, Senegal, Columbia).


Asadar, pentru a crea pe cer un joc de lumini in culorile tarii gazda, Rusia, trebuie ca in compozitia artificiilor sa intre oxidul de bariu, clorura de cupru si carbonatul de litiu.

Bineinteles, avand in vedere ca nu toata lumea are veleitati de chimist, o varianta mult mai la indemana este sa achizitionezi artificii de la un magazin online autorizat, asa cum este Ekopiro, care a ajuns si in Romania, dupa experienta capatata in Cehia, Slovacia si Ungaria. Aici gasesti sute de modele de materiale pirotehnice, care vor functiona ireprosabil si vor crea un spectacol deosebit pe cer.

Atunci cand cumperi si detonezi artificii, de departe cel mai important aspect il reprezinta siguranta ta si a celor din jur. Prin urmare, foloseste-le doar in spatii deschise, nu le tine in mana, nu le detona atunci cand esti foarte obosit sau sub influenta bauturilor alcoolice si, cel mai important, nu lasa copiii nesupravegheati in preajma lor!

Comentarii

Ultimă oră