Sari la conținut

Pentru a ne simţi confortabil când afară este ger trebuie să fim atenţi la modul cum ne îmbrăcăm.

În acest sens putem ţine seama de câteva sfaturi simple. Decât să purtăm un singur pulover gros, este mai bine să îmbrăcăm mai multe haine subţiri, suprapuse, astfel căldura păstrându-se între straturi. De exemplu, putem purta un maieu pe piele, apoi un tricou şi abia apoi un pulover mai gros. În acest fel este permisă o difuzie eficace a căldurii iar curenţii de aer sunt anihilaţi.
Cât priveşte materialele, acestea este bine să fie pe cât posibil naturale: lână, mohair, bumbac. Bumbacul în special este foarte bun pentru a se purta direct pe piele datorită calităţilor sale; corpul respiră foarte bine, pielea nu se irită, este plăcut la atingere şi dă un aer de prospeţime. Totuşi, bumbacul are un singur dezavantaj: dacă facem efort intens şi transpirăm, acesta păstrând umezeala poate să ne dea o senzaţie dezagreabilă. În acest caz, putem să ne orientăm către materiale sintetice, special concepute pentru a absorbi umezeala şi a ne menţine pielea uscată.
Hainele este bine să fie strânse pe corp, nu excesiv, doar atât cât să ne simţim bine. Ideea este ca ele sa nu fie foarte largi, să nu fluture, pentru că în acest caz vom resimţi din plin atât frigul cât şi vântul.
Iarna trebuie să avem foarte mare grijă de extremităţile corpului. Picioarele trebuie protejate cu şosete groase, sau, şi mai bine putem folosi două perechi de şosete: una subţire de bumbac şi una mai groasă de lână. Încălţămintea trebuie să fie impermeabilă pentru a nu sta apoi cu picioarele ude în frig.
Mâinile trebuie protejate cu mănuşi groase, călduroase. Pe cap este indicat să purtăm căciulă, chiar cu riscul de a ne turti coafura. La gât putem purta un fular sau o eşarfă. Zona rinichilor trebuie protejată cu mare atenţie. Din păcate moda actuală în care se poartă acei jeanşi cu talia foarte joasă nu ne prea avantajează în acest sens chiar dacă ei sunt sexy. Putem remedia acest neajuns purtând un maieu mai gros care să ne acopere rinichii, băgat în pantaloni, şi peste un pulover gros care să vină peste pantaloni. Pe sub pantaloni este bine să purtăm nişte ştrampi sau iegeri, în caz contrar, mai ales dacă avem pantaloni mulaţi, pielea de pe picioare se va înroşi din cauza combinaţiei frig plus frecare.
Chiar dacă aceste lucruri sunt simple şi arhicunoscute, nu sunt de neglijat. Dacă ne îmbrăcăm neadecvat când este ger, chiar dacă nu simţim pe moment efecte neplăcute, frigul se acumulează în corp şi poate să aibă consecinţe mai târziu.

Comentarii

Ultimă oră