Sari la conținut

Cum i s-a părut Braşovul unei ziariste australience

Într-un reportaj publicat în „The Australian”, jurnalista Shampa Sinha se declară dezamăgită de Castelul Bran.

Într-un reportaj din România, publicat sâmbătă de către „The Australian”, jurnalista Shampa Sinha îşi povesteşte impresiile din România. Ea descrie, prin ochii turistului, Casa Poporului, Castelul lui Dracula şi centrul vechi al Braşovului. În afara Bucureştiului, jurnalista a vizitat Braşovul şi a ajuns „la vizita obligatorie a castelului lui Dracula”.

Cum i s-a părut Braşovul. „Lângă piaţa centrală a oraşului, elevii joacă fotbal la umbra bisericii gotice pe lângă care abia pătrund câteva raze de soare. Clădirea hotelul nostru, «Bella Muzica», se află într-o clădire de 400 de ani. În timp ce interioarele au fost renovate, restauranul de la subsol, cu arcade de piatră şi felinare pare o temniţă modificată. Este însă confortabil”, îşi începe Shampa Sinha descrierea oraşului de la poalele Tâmpei. Mult mai mult, se pare, i-a plăcut australiencei oraşul văzut de sus, de lângă Turnul alb: „După ce păşim în afara zidurilor oraşului, urcăm până la Turnul Alb, unul dintre cele două turnuri construite în secolul 15 pentru a avertiza locuitorii oraşului de invaziile  turcilor şi tătarilor. În timp ce urcăm treptele, privim rotocoalele de fum care ies din coşurile acoperişurilor oraşului vechi şi ascultăm foşnetul delicat al râului din vale”.

Castelul Bran, dezamăgitor. Castelul Bran nu s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor jurnalistei, dar a vorbit despre munţii Carpaţi ca despre „locuri care îţi taie răsuflarea”. „Un indicator pe care scrie „Vamire camping” ne arată că ne apropiem de destinaţie. În afara castelului, la tarabe se vinde vin de culoarea sângelui, iar câţiva oameni rătăcesc purtând măşti de vampir şi colţi, înfăşuraţi în mantii roşu cu negru. În afara aspectului castelului, pe care Vlad Ţepeş, sursa mitului Dracula, l-a vizitat de câteva ori, ambianţa este dezamăgitoare. În castel, razele soarelui scaldă curtea centrală. Ferestrele arcuite oferă o imagine bucolică cu un pârâu, câmpii verzi şi vilele rurale din cărămidă specifice Transilvaniei.

Bucureştiul, sufocat de reclame. Din Bucureşti, jurnalista australiană povesteşte despre Casa Poporului , cu nelipsiţii cerşetori care mişună prin zonă, amintind că 30.000 de locuinţe au fost dărâmate cu buldozerul pentru ca Nicolae Ceauşescu să ridice cea de-a doua clădire ca mărime din lume. Unul dintre lucrurile care au impresionat-o a fost vizita din Piaţa Revoluţiei, subliniind că statuia lui Iuliu Maniu şi monumentul Memorialul Renaşterii sunt dintre cele mai impresionante sculpturi pe care le-a văzut. Sinha mai descrie Ateneul Român drept un „tort de nuntă amplasat în central oraşului, cu coloanele sale albe lipsite sfidător de reclame, într-o capitală sufocată de panouri publicitare”.

Comentarii

Ultimă oră