Sari la conținut
cum-depistezi-bolile-de-inima

Peste 60 la sută din decesele înregistrate în ţara noastră survin din cauza bolilor cardiovasculare, spun ultimele statistici. Dacă ai o suspiciune cât de mică privind starea inimii tale, există câteva analize care te vor lămuri. Află detalii din revista „Toate analizele medicale pe care le faci într-o viaţă“, scrie click.ro.

Electrocardiograma, un test rapid şi eficient

Cunoscută şi drept EKG, ECG, electrocardiograma este un test care măsoară impulsurile electrice ale inimii. Eşti conectat la un aparat prin intermediul unor electrozi aplicaţi direct pe piele, la nivelul toracelui, braţelor şi al picioarelor. Aparatul afişează o reprezentare grafică a impulsurilor electrice ale inimii, pe care doar medicul o poate interpreta. Când faci o electrocardiogramă, trebuie să-ţi scoţi toate bijuteriile şi o parte din haine. Înainte de aplicarea electrozilor, zonele vor fi unse cu un gel special. În timpul testului, nu ai voie să vorbeşti. Poate fi efectuat şi de gravide, dar şi de nou-născuţi. Efectuarea analizei durează 10 minute. Este important să fii odihnit înainte de a efectua un EKG, iar în timpul testului trebuie să nu fii stresat, căci rezultatul poate fi influenţat.

Când este indicat EKG-ul de efort

Medicii pot recomanda şi electrocardiograma de efort, în special pentru diagnosticarea unor afecţiuni cardiace care nu se observă în urma unui EKG obişnuit. Analiza evidenţiază bătăile inimii, tensiunea arterială, dar şi fluxul de sânge care ajunge la inimă, în timp ce persoana testată face efort fizic. Testul poate fi efectuat în orice moment al zilei. Mai întâi, persoana care urmează să fie supusă investigaţiei se dezbracă de la brâu în jos, iar pe piele i se aplică un gel special, pentru o mai bună aderenţă a electrozilor cu ajutorul cărora se face testul. Electrozii se vor aşeza pe torace, pe braţe, pe gambe şi în dreptul inimii. După aceea, se vor fixa cu o bandă elastică, pentru a nu se desprinde în timpul alergării. Ulterior, firele electrozilor vor fi conectate prin intermediul unui cablu la un aparat. Banda de alergare este prevăzută cu o bară transversală, de care pacientul se poate prinde, pentru a nu-şi pierde echilibrul. Investigaţia se poate face cu ajutorul unei biciclete ergonomice dar, cel mai adesea, este folosită banda rulantă.

Comentarii

Ultimă oră