Sari la conținut
crina-coco-popescu-prietena-inaltimilor

Povestea alpinistei Crina Coco Popescu  a fost  prezentată în cadrul emisiunii "Brasoveni pentru brasoveni" de la MIX2TV. Emisiunea ,,Braşoveni pentru braşoveni”  este difuzată pe MIX2TV- vineri – 20:30 şi 22:30, sâmbătă – 19:30 şi duminică – 08:30, 14:00 şi 20:00. Emisiunea poate fi urmărită şi pe internet la adresa www.mixtvbrasov.ro.


"Prietena înălţimilor". Este un mesaj al Crinei Coco Popescu de acum 2 ani, de la ascensiunea celui mai înalt vulcan din Antarctica. Tânăra râşnoveancă avea să ajungă în Cartea Recordurilor pentru această expediţie, fiind, la doar 16 ani, prima alpinisită din lume care a urcat pe muntele Sildey, înalt de 4.285 de metri. S-a născut în Bucureşti, dar familia s-a mutat la Râşnov, când ea avea câţiva ani, tatăl fiind un împătimit al muntelui. La 6 ani şi jumătate au luat-o în Bucegi, şi a fost atât de fericită, încât nu au mai ,,scăpat” de ea.

La 10 ani când a mers în Alpi, şi-a dat seama că asta vrea să facă – alpinism la mare înălţime. Se adapta foarte bine scolo sus, respiră foarte uşor. Tatăl a încercat cu ea şi alte sporturi, înot, tenis, dar muntele şi sporturile de iarnă au învins. Când nu se află pe munte, se antrenează în sala clubului Montan Altitudine din Râşnov. A fost pe munţii României şi s-a hotărât să facă ceva deosebit - circuitele mondiale 7 vulcani şi 7 vârfuri. Ce a urmat este demn de documentare Discovery. Este prima alpinistă din lume care a terminat circuitul Seven Volcanoes. Deţine 7 recorduri mondiale de vârstă, a escaladat 6 vârfuri din circuitul Seven Summits al celor mai înalte vârfuri de pe fiecare continent. La vârstă de 14 ani a obţinut titlul de Maestru al Sportului.
Dacă nu te joci cu forţa  naturii nu ai ce să păţeşti. Pe Coco nu o sperie vremea rea sau pericolele care apar pe munte. Ştie că atâta vreme cât nu te joci cu forţas naturii nu ai ce să păţeşti. Totul este planificat, când se anunţă furtună, se opresc. Dacă eşti calculat şi echipat bine nu ai ce să păţeşti. Nu este pretenţioasă la mâncare, şi nici nu ar avea cum atât timp cât petrece câteva luni pe an pe munte. Poartă în spate greutăţi impresionante, ajungând uneori şi la 20 de kilograme. În expediitile sale a cunoscut mulţi sportivi. Unii, cu care a rămas prietenă, au venit şi în România. Crina spune că nu ar părăsi România, dar dacă ar fi obligată să o facă, ar alege câteva locuri speciale. Îi place foarte mult la Santiago de Chile şi în Alaska. Îi place iarna mult, probabil pentru că este născută în decembrie. A fost inclusă în Topul Forbes al celor mai influente 50 de femei din România; a primit Oscarul Românesc pentru excelenţă; a fost desemnată sportivului anului, de câteva ori, a intrat în Cartea Recordurilor. Coco spune că nu face performanţă pentru a câştiga ceva.
„Circuitului 7 Munţi din Grădina Carpaţilor”. Povesteşte de emoţia escaladei pe Sidley, că a făcut aprte dintr-o echipă de patru, ceilalţi trei fiind bărbaţi. S-au aşteptat unul pe altul pentru a pune toţi o dată piciorul pe vârf. În primii ani, costurile expediţiilor erau plătite de familie. Încet-încet, succesele micuţei alpiniste au determinat încheierea unor contracte de sponsorizare. Şi-a propus să scoată tot mai mulţi români din casă. Crina Coco Popescu este iniţiatoarea şi promotoarea „Circuitului 7 Munţi din Grădina Carpaţilor“ care îşi propune atingerea vârfurilor cele mai înalte din masivele Bucegi, Făgăraş, Retezat, Metaliferi, Rodnei, Ceahlău şi Piatra Craiului.
Anul viitor BAC-ul. Crina este în clasa a XII-a la colegiul Grigore Moisil. Deşi a lipsit foarte mult de la şcoală, este o elevă conştiincioasă. Recupera când venea acasă, trăgea tare să-şi ajungă colegii. La anul nu mai pleacă în circuite lungi, pentru că vrea să înveţe bine pentru bacalaureat, Sora Crinei are 10 ani şi cucereşte şi ea deja înălţimile. Cea mică a avut lângă ea un model de curaj şi ambiţie. Coco este invitată să vorbească depre lucrurile pe care le face cu atâta plăcere în faţă a sute de oameni, la conferinţe motivaţionale.

„De la zece ani are lumea... la picioare! Înălţimile lumii au rămas mici în faţa micuţei cu ochi albaştri din Carpaţi care ne-a fluturat tricolorul, acolo sus, sus de tot, aproape de cer. Şi ne-a umplut inimile de bucurie. Şi ne-a făcut mândri de gena noastră, călită în încercări aprige de istorie. Am văzut o româncă frumoasă şi temerară purtându- şi triumful peste mări, oceane şi continente cu modestia omului care şi-a muncit şi şi-a calculat fiecare pas. Crina Coco Popescu! Fata cu nume devenit legendă de la poalele Pietrei Craiului!”

Comentarii

Ultimă oră