Izbucnit în Marea Britanie, scandalul legat de prezenţa cărnii de cal într-o serie de produse congelate ce ar trebui să conţină carne de vită a ajuns, week-end-ul trecut, subiect de primă pagină în toată Europa, implicând şi companii şi autorităţi din Suedia, Franţa şi România.
O reuniune a responsabililor şi experţilor europeni va avea loc săptămâna aceasta la Bruxelles.
La jumătatea lui ianuarie, autorităţile irlandeze au descoperit carne de cal în carnea tocată produsă în Marea Britanie şi în Irlanda şi vândută în cele două ţări. Cantităţi importante de carne de cal - până la 100 la sută - au fost descoperite în Marea Britanie în carne pentru friptură, apoi în lasagna şi spaghete bolognese care ar fi trebuit să conţină vită. Carnea pentru friptură a fost furnizată de companii britanice şi irlandeze, iar lasagna şi spaghetele bolognese, de compania franceză Comigel.
Filiala britanică a grupului suedez Findus, care comercializează produse congelate, a recunoscut că există probleme cu pachete de carne folosite pentru lasagna de Comigel. Producătorul francez a precizat, la rândul său, că unele dintre pachetele pentru lasagna livrate companiei Findus conţineau carne de cal în proporţie de 99-100%. Una din cele două firme vizate de verificările făcute de Ministerul Agriculturii de la București, în scandalul declanșat la nivel european privind vânzarea cărnii de cal cu etichetă de carne de vită este CarmOlimp, de la Ucea, deținută de familia Șoneriu. CarmOlimp a făcut în 2012 trei exporturi de carne de cal către un intermediar din Olanda. Banii pentru marfă erau trimiși din Cipru. Paul Şoneriu, fratele secretarului de stat din Ministerul Agri-culturii Valentin Șoneriu, a declarat pentru Curentul: „Am exportat doar carne de cal. De altfel, carne de vită nu am avut la export deloc în 2012“. Valoarea mărfii exportate către firma olandeză este de aproximativ 150.000 euro.
Două abatoare din judeţul Braşov, din localităţile Ucea şi Şercaia, sunt autorizate să facă schimburi intracomu-nitare, a declarat șeful Direcţiei Sanitar-Veterinare Braşov, dr. Dorin Enache. „Doar unul dintre aceste abatoare a făcut export şi cu carne de cal, dar respectând în totalitate normele sanitar-veterinare, de etichetare sau de trasabilitate. Excludem orice fel de probleme faţă de nerespectarea legislaţiei în vigoare. Nici nu se pune probleme de încălcare a legislaţiei. Timp de trei zile am făcut verificări, avem toate documentele, nu sunt probleme de niciun fel“, a precizat dr. Dorin Enache.
Crește scandalul cărnii de cal