Sari la conținut
cresc-comisioanele-la-cardurile-bancare

Bancherii înmulţesc şi majorează comisioanele de care se loveşte orice român care îşi primeşte salariul pe card.

Simpla deţinere a unui cont în bancă ne scoate din buzunare până la 7,5 lei pe lună. Cine nu a umblat încă la grila de tarife, o va face din octombrie.
Principiul „nimic nu e gratis” câştigă teren pe piaţa bancară. Singura instituţie financiară aflată în portofoliul statului renunţă şi ea de la 1 octombrie la gratuitatea administrării contului curent şi va aplica un comision lunar de 2,5 lei.
În prezent, băncile taxează acest serviciu cu sume cuprinse între 1,5 lei şi 7,5 lei pe lună. Cel mai mult plătesc clienţii UniCredit Ţiriac Bank. Comisioane mari percep şi BCR şi BRD, de peste 3,5 lei.
În România sunt 13,3 milioane de carduri valide, fiecare venind ataşat cu un cont curent. La un comision mediu lunar de administrare de 2,5 lei, rezultă că băncile obţin la finalul unui an peste 89 de milioane de euro. La acestă sumă se adaugă banii obţinuţi prin taxarea altor servicii, precum: retragerea de bani de la bancomat, sau depunerea de bani în cont.
Românii nu ştiu nici cât de mult şi nici cât de des îi taxează banca. O persoană care îşi foloseşte des cardul poate plăti şi 300 de comisoane într-un singur an. Iar bancherii încearcă să profite de acest lucru.
Cele mai mari trei bănci din România au înregistrat în prima jumătate a acestui an pierderi cumulate de peste 300 de milioane de lei.

Comentarii

Ultimă oră