Sari la conținut

„Crai Nou” de Ciprian Porumbescu, pe versuri de Alecsandri, la Opera Braşov

crai-nou-de-ciprian-porumbescu-pe-versuri-de-alecsandri-la-opera-brasov

Braşovenii vor avea un week-end special la Opera Braşov.

Duminică, 20 ianuarie 2019, de la ora 18.30, în Sala Operei, înainte de sărbătoarea Micii Uniri, braşovenii sunt invitaţi să „guste” un crâmpei de suflet românesc: opereta „Crai Nou” de Ciprian Porumbescu, pe textul piesei poetului Vasile Alecsandri.

Braşovul este indisolubil legat de premiera absolută a acestei lucrări, care a avut loc pe 27 februarie 1882, în Sala Festivă a Gimnaziului Român (astăzi Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”), în regia lui Ioan Bucur Popp. În pregătirea spectacolului au fost folosiţi peste şaizeci de artişti amatori şi a beneficiat de concursul orchestrei Societăţii Filarmonice din Braşov. Premiera s-a bucurat de un succes extraordinar, de aceea a fost programată încă o reprezentaţie şi a doua zi, pe 28 februarie 1882.

„Crai Nou” îmbină veselia cu poezia într-o atmosferă românească extrem de tonică şi dezvoltă un mit popular care spune că luna nouă le poate aduce fericirea celor îndrăgostiţi.

Opereta este de fapt o glumă, în care un ispravnic este păcălit de doi tineri, ajutaţi de ţăranii de la munte. Anica, chiar nepoata acestui dregător şi Leonaş fug de acasă pentru a se căsători, dar sunt căutaţi de către ispravnic şi jandarmi. Apăraţi de Dochiţa şi de Moş Corbu, ei reuşesc să se ascundă pentru ca, în final, Ispravnicul să îi şi logodească.

  Actuala montare a văzut lumina rampei în luna mai a anului trecut şi a fost dedicată aniversării Centenarului Marii Uniri; ea poartă semnătura regizorală a Andei Tabacaru, la pupitrul Orchestrei Operei Braşov se va afla dirijorul Leonard Boga (cel care se ocupă şi de pregătirea muzicală a Corului Operei Braşov).

Scenografia și costumele sunt create de Rodica Garștea, iar coregrafia îi aparține Nerminei Damian. Asistent regie: Silvia Papadopoulos. Asistent coregrafie: Ramona Mezei. Regia tehnică: Dan Antipa.

În distribuție se află actorii: Maria Petcu-Catrina – Anica, Mădălina Bourceanu – Dochița, Dan Popescu – Moș Corbu, Valentin Marele – Bujor, Mihai Irimia – Leonaș, Nicolae Zaharia – Ispravnicul. Soliști balet: Mihaela Pop, Claudiu Dane.

Își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul Operei Brașov.

Preț bilete: 35 lei – în sală; 25 lei – la balcon lateral

În stagiunea 2018 – 2019, accesul copiilor la spectacolele de operă și operetă este permis începând cu vârsta de 7 ani!

Biletele se vând la sediul Operei (str. Bisericii Române nr. 51), tel. 0268/419380.

Comentarii

Ultimă oră